Csak a végrehajtással vádolt személy ismerte be bűnösségét a Nagy Fal étterembeli robbantásban

Csak a végrehajtással vádolt Mészáros Lajos ismerte be a Nagy Fal étterembeli - két kínai származású halálos áldozatot követelő - 1997. január 30-i robbantás elkövetését. A két felbujtással vádolt társa tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz.

A vádirat szerint Mészáros Lajos elsőrendű vádlott 80 ezer forintért vállalta el a merénylet kivitelezését Polefkó József harmadrendű vádlott ajánlatára, akit Lakatos Miklós másodrendű vádlott avatott be az ügybe. Lakatos ugyanakkor az eljárás eredményeként felderítetlenül maradt személyek kezdeményezésére vállalta a robbantás megszervezését. A többszörösen büntetett előéletű, jelenleg is jogerős szabadságvesztését töltő Mészáros a kilenc éve Magyarországon élő Ashraf Ibrahim Hasszan el Bana negyedrendű vádlottól vásárolta a robbantáshoz felhasznált két M 52-es jugoszláv tojásgránátot - áll a vádiratban.

A merénylet helyszínére Lakatos Miklós vitte az első- és a harmadrendű vádlottat. Az étteremben Polefkó ellenőrizte, hogy Mészáros valóban elhelyezi-e a mellékhelyiség egyik fülkéjében a kézigránátokat. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott egy vízvezetékcsőre erősítette a gránátokat, és az ütőszeget damillal hozzákötötte a WC-ajtó belső kilincséhez, így bárki, aki oda benyitott, a bűncselekmény áldozatává válhatott volna. A késő este bekövetkezett robbanás azonnal megölte az étterem kínai tulajdonosának feleségét és lányát.

Mészáros a tárgyaláson visszavonta Lakatosra terhelő vallomását, és elmondta: csak egy korábbi vitájuk miatt bosszúból tette, most viszont vállalja a hamis vád bűncselekményének minden következményét. Lakatos a tárgyaláson tagadta bűnösségét, állítása szerint már csak azért sem vihette ő két vádlott-társát autóval a tetthelyre, mert az akkoriban romlott el. A kazánfűtő, illetve zenész képzettséggel rendelkező vádlott a tárgyaláson elmondta: néhány nappal a kínai étterembeli robbantás előtt éppen Váci úti üzleti érdekeltségeit, azaz prostituáltakat indult ellenőrizni, amikor kiesett kocsijának két kereke.

Polefkó József, a hamis vádra történő többszöri nyomatékos bírói figyelmeztetés ellenére is állította: beismerő vallomásait kényszerrel és fenyegetéssel csikarta ki a rendőrség. Emiatt már feljelentést tett a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál. A harmadrendű vádlott kérésére a bíróság döntött egy új védő kirendeléséről is.

Ashraf Ibrahim Hasszan el Bana a tárgyaláson elmondta: még csak látásból sem ismeri Mészáros Lajost, aki viszont a szembesítés során állította, hogy nemcsak a két kézigránátot, de napi kábítószer-adagját is a negyedrendű vádlottól szerezte be.

Mészáros Lajos a tárgyaláson kérte a bíróságtól, hogy rendeljék el fokozott őrzését, helyezzék biztonsági zárkába, mert, mint mondta: "A kínaiak ki akarnak csinálni." Mészáros jelenleg a zuglói MSZP-székház ellen az éttermi merénylet után néhány nappal, 1997. február 9-én elkövetett robbantás miatt kiszabott jogerős négy év hat hónapos szabadságvesztését tölti.

A bíróság a tárgyalást 2000. január 11-re napolta el.

(MTI)

Ajánló:

Az étterem-tulajdonos felesége és lánya halálos sebeket kapott. Népszabadság 1997. 02. 01.

Korábban:

(1999. 10. 04.)