Emberrablási ügyet tárgyal a Fővárosi Bíróság

A Fővárosi Bíróságon fegyveres emberrablási ügyben kedden kezdődött tárgyalás vádlottjai ötmillió forintot követeltek a bűncselekmény sértettjétől, mert szerintük ennyivel tartozik magas kormányköröknek.

1998 április 21-én a sértettet saját autójából egy garázsba hurcolta a három vádlott, ott zsákot húztak a fejére, kezeit a tetőszerkezethez kötötték, és többször megütötték. A vádlottakon kívül több, mindeddig ismeretlen személy is részt vett a bűncselekmény elkövetésében, akik közül az egyik - a vádirat szerint - oroszul beszélt. Miközben az áldozat a követelt pénz előteremtéséről beszélt telefonon egyik munkatársával, pisztolyt szegeztek a fejéhez.

A vádiratban olvasható: a pénzt egy élelmiszerboltba kellett volna eljuttatnia a sértettnek, ha nem akarja, hogy neki vagy a családjának baja essék. Amennyiben ezt nem teljesíti, úgy egy orosz lelövi, vagy egy pitbullal széttépetik.

A sértett időközben értesítette a rendőrséget, így az emberrablás másnapján már el is fogták az egyik elkövetőt.

Az áldozatnak mintegy 1,3 millió forintos kára keletkezett a bűncselekmény során, miután a zsebében lévő 500-600 ezer forint készpénzt, arany Omega óráját, két pecsétgyűrűjét és gyémántberakásos arany karláncát elvették.

A fegyveres emberrablással, illetve rablással vádolt személyeket akár 20 év szabadságvesztéssel is sújthatja a Fővárosi Bíróság. A keddi tárgyalást azonban érdemi munka nélkül kellett elnapolni, mert a harmadrendű vádlott védője maga helyett csak egy ügyvédi munka végzésére nem jogosult ügyvédbojtárt küldött. A tárgyalás ezért csütörtökön folytatódik.

(MTI)