Húsz év börtön után szabadult az életfogytiglanra ítélt gyilkos

Húsz évnyi börtön után tegnap lépett ki a fegyház kapuján Németh István, az 1980-ban életfogytiglanra ítélt gyilkos. A férfi húsz éve kivégzett Soós Lajossal együtt két embert ölt meg brutális kegyetlenséggel a '70-es évek végén.

A szabaduló Némethet feketeruhás biztonsági emberek várták a Kozma utcai börtön kijáratánál. Fekete esernyőkkel takarták el az egykori gyilkos arcát, aki azonnal beült a rá várakozó Mercedes taxiba. A cégjelzés nélküli kocsi rendőri kísérettel Dunaújvárosba hajtott. Németh egyik börtönbéli barátjához. S. Gyulához költözött, aki két hét múlva szabadul ugyancsak húsz év után, miután brutálisan meggyilkolta Szalóczky Elek (78) plébánost.

- Biztosítanunk kell a szabaduló nyugodt elvonulását - mondta a Blikknek Mári Imre, a Kozma utcai börtön parancsnoka. - Főleg ilyen esetekben kérünk segítséget a rendőrségtől, ha tartani lehet attól, hogy valaki megtámadja a kiszabadult elítéltet. A biztonsági embereket nem mi rendeltük ide.

Németh könyveivel, ruháival hagyta ott a zárkát. A Blikk úgy tudja, Németh személyes holmijain kívül egy halom gyógyszert is magával vitt.

- A börtön csak minimális segítséget tud adni a szabadulóknak - folytatta Mári. - Nevelőink viszont felkészítették a rácson túli életre. Mári Imre azok között volt, akik ellenezték Németh
kiszabadulását. Szerinte a férfi nem tett meg mindent, hogy jó szívvel beleegyezzen a feltételes szabadlábra helyezésbe. 13-szor fenyítették, legutóbb március 9-én. Ekkor is azért kapott büntetést, mint korábban, megpróbált végezni magával. A börtönévek alatt idegösszeroppanása volt, a javító-nevelő csoport is többször foglalkozott vele.

Dunaújváros polgármestere, Kálmán András nem örül annak, hogy Németh városukba költözik.
- Természetesen senkit nem akadályozhatunk meg abban, hogy oda költözzön, ahová akar - mondta Kálmán. - De ki örülne, ha egy nehézfiú költözik a városába?

(Blikk)

Ajánló:

Olvassa el a Magyar Nemzet cikkét is a szabadulásról és a felmerülő problémákról!