Az október 6-i romániai ünnepségen Orbán helyett Dávid Ibolya képviseli a magyar kormányt

Orbán Viktor miniszterelnök kedd délután Aradra utazik, ahol a Magyar Szabadság címet viselő szobor új helyre szállításának alkalmából rendezett operaházi ünnepségen vesz részt. A hírt maga a kormányfő jelentette be a kormányülést követő sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedd este Aradra érkezik, ahol megtekinti a helyi szakszervezeti művelődési házban Varga Gábor Tábornokok című drámáját a nagyváradi állami színház előadásában. A színházi előadáson jelen lesz Dávid Ibolya igazságügyi és Katona Kálmán közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter is.

A ma esti operaházi ünnepséget a szoborcsoport "kiszabadulására" rendezik. Az 1925-ben darabjaira bontott emlékművet alkotó szobrokat az 50-es évek végén zárták az aradi vár katonai raktárába. Innen a román kormány szeptember elején hozott határozata alapján azok az aradi Minorita rendházba kerültek.

A 150 évvel ezelőtti kivégzésekről történő megemlékezés azonban nem lesz felhőtlen: korábban bejelentették, hogy Radu Vasile miniszterelnök az előzetes egyeztetések ellenére nem vesz részt a emegmlékezésen. Az október 6-i aradi ünnepségen a kormányokat ezért Dávid Ibolya igazságügy-miniszter, illetve román kollégája képviseli.

Az aradi várból kihozott Szabadságemlékművet átmeneti helyére, a Minorita rendház udvarára állították, ahol hamarosan a nagyközönség is láthatja az alkotásokat. A két kormány korábban egy emlékpark létrehozását tervezte, ezt azonban nem támogatta az aradi önkormányzat.

(MTI)