Jövőre változik a KRESZ

Főként a közúti közlekedés biztonságosabbá tétele és Magyarország uniós csatlakozási tervei indokolják, hogy az idén kissé, jövőre viszont jelentősebben módosuljon a KRESZ. A közlekedési rendszabályokat elsősorban egyszerűsítik, hogy azok mindenki számára érthetőek és egyértelműek legyenek.

A közlekedési tárca a jövő héten tárgyalja a szakmai bizottság KRESZ-módosítást célzó javaslatát - nyilatkozta Székely András, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium (KHVM) gépjárműközlekedési főosztályvezetője. A szakminisztérium idén csak kisebb változtatásokat tart megvalósíthatónak.

- A módosítások kidolgozása során a szakértők uniós jogharmonizációra törekednek - mondta a főosztályvezető. Ennek keretében például az eddiginél részletesebb és pontosabb lesz a járműkategória-meghatározás.

A jövőben szigorítják a gyermekülésre vonatkozó szabályokat, és vélhetően bővül a mozgáskorlátozottak várakozási lehetősége. A városokat átszelő kerékpárutakon való közlekedés szabályai is némileg változnak, a gyorsforgalmi utakon pedig - ahol ezt az út állapota megengedi - emelkedni fog a sebességhatár.

A módosítási elképzelések tárcaszintű megvitatása előtt az illetékes szakmai bizottság civil és társadalmi szervezetek véleményét is kikérte.

- A közúti közlekedés szabályait legutóbb másfél évvel ezelőtt módosították. A mostani korrekció költségvonzatát még nem lehet megbecsülni, mivel a táblák cseréje folyamatosan zajlik, és még nem tudni pontosan, milyen és mekkora változtatások kellenek a jelzések terén - közölte a főosztályvezető.

(MTI)

Ajánló:

A közúti közlekedész szabályai.