Megoldódott az Erzsébet téren lévő gödör helyzete

Kompromisszumos megállapodásra jutott a kormányzat, a főváros és az V. kerület az Erzsébet téren lévő gödör helyzetének rendezéséről. A Főváros még 1997. májusában mondott le az állam javára az Erzsébet térről, hogy ott épüljön fel a Nemzeti Színház.

A tér és a gödör
A területet az állam visszaadja a fővárosnak és az pályázatot ír ki a hasznosításra, illetve az eladásra. Várhegyi Attila, a kultusztárca államtitkára, Atkári János főpolgármester-
helyettes és Karsai Károly belvárosi polgármester befolyó arról állapodott meg, hogy a pénzt annak figyelembevételével osztják el egymás közt, hogy az állam mennyit költött a mélygarázsra. A hasznosítási pályázat lezárása után derül majd ki, hogy a mélygarázs mellett még milyen funkciója lehet a térnek.

A kerület álláspontjának megfelelően, bármi is épüljön a garázs fölé, az csak egy méterrel lehet magasabb a talajszintnél. A Belváros ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy az építmény felett közpark legyen. A politikusok megegyezését várhatóan még e hónapban véglegesíti a kerület és a főváros képviselő-testülete.

A gödör
A Főváros 1997. májusában mondott le az állam javára az Erzsébet térről. A területet azonban csak azzal a feltétellel kapta meg az állam, hogy ott épül meg a Nemzeti Színház. Az Orbán-kormány azonban 1998. októberében leállította az építkezést, így a szerződés értelmében a területet vissza kell adnia a fővárosnak.

Ajánló: