A kisgazdák elégedettek, a szocialisták nem a költségvetéssel

A Független Kisgazdapárt csak kisebb módosításokat tart szükségesnek a költségvetési törvényjavaslatban. Ezzel ellentétben a Magyar Szocialista Párt frakciója minden idők legérzéketlenebb és legigazságtalanabb költségvetésének tartja a javaslatot.

"A Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőcsoportja bizonyos módosításokkal elfogadja a költségvetési törvényjavaslatot, mert az ország elemi érdeke, hogy időben és megfelelő tartalommal szülessen meg a 2000. év költségvetése" - mondta Csúcs László, az FKGP frakcióvezető-helyettese.

A kisgazda politikus szerint a költségvetésnek vannak neuralgikus pontjai, és ezek között megemlítette az önkormányzatok finanszírozásának kérdését.
"Amennyiben tartható is az inflációs ráta a tervezett szinten, még abban az esetben is feszültségekkel terhes a finanszírozás, mert úgy tűnik, a forrásteremtés nem tart lépést a folyamatosan növekvő feladatokkal" - mondta Csúcs László.

A kisgazdák szerint a kistelepülések, vagyis a községi önkormányzatok esetében szinte megoldhatatlannak tűnő feladat az a 8,25 százalékra prognosztizált átlagkereset-növekedés, aminek feltétele a 3 százalékos létszámcsökkenés.
A kistelepüléseken ilyen létszámtartalék nincsen, ebből pedig a kisgazdák számára az következik, hogy "rendkívül aggályos a bérfejlesztés teljesítése".

Csúcs László azt mondta: "Mindenképpen centralizálási törekvés bújik meg a mögött a szándék mögött, hogy a települési önkormányzatoknál a személyi jövedelemadóból csak 5 százalék maradna meg, míg a normatív elosztás a múlt évi 25 százalékról 35 százalékra növekedne."

A farkcióvezető-helyettes szerint ideje lenne áttekinteni teljes egészében az önkormányzatok tevékenységét és gazdálkodását, mert úgy látja: a finanszírozás nem tart lépést a növekvő feladatokkal.

Csúcs László újra elmondta: "Az FKGP véleménye szerint a biztosítási adó bevezetése nem felel meg a kormányprogram írott szövegének, de a gazdasági racionalitás elemi követelményének sem. A kisgazda frakció nem támogatja és nem szavazza meg a biztosítási adót."

"Az FKGP-frakció szerint pozitív az elsődleges költségvetési egyenleg, noha permanens tehertétel nyomasztja a központi költségvetést, jövőre ugyanis mintegy 800 milliárd forint államadósságot szükséges törleszteni. Ennek figyelembevételével közel 400 milliárdos költségvetési hiány keletkezik a költségvetésben, de a gazdasági növekedés és az infláció kordában tartása végül is kezelhetővé teszi ezt a kérdést" - tette hozzá Csúcs.

Az MSZP-frakció hétfői ülésén viszont egyhangúlag általános vitára alkalmatlannak minősítette a jövő évi költségvetésre vonatkozó törvényjavaslatot, amelyet minden idők legérzéketlenebb és legigazságtalanabb költségvetésének tart - mondta Kovács László frakcióvezető.

Kifogásolta, hogy míg a kormány 16 százalékkal javasolja növelni a központi költségvetési intézmények támogatását, mindössze 8 százalékot szán a bérek és a nyugdíjak emelésére.
A szocialisták szerint a kabinet szándékosan alultervezi az inflációt azzal, hogy 6 százalékos pénzromlással számol, hiszen a szakértők szerint ez az érték legalább 8 százalékos lesz jövőre.
Kovács László hozzátette: a válságban lévő ágazatokra fordítandó támogatás sem felel meg az érintett tárcák igényének.

Az MSZP egy alternatív költségvetési koncepciót, illetve módosítóindítvány-csomagot nyújt be az Országgyűléshez, amelynek részleteit pénteken ismertetik.

(MTI)

Ajánló:

A képviselő fotója, adatai

Korábban:

(1999. 09. 29.)