Elkobzott vámárukat adott át Harrach Péter a Nagycsaládosok Országos Egyesületének

Mintegy 60 millió forint értékű elkobzott vámárut, nagyrészt gyermek- és felnőttruhát, fehérneműt, lábbeliket, lakástextilt adott át ünnepélyes keretek között Harrach Péter szociális és családügyi miniszter a Nagycsaládosok Országos Egyesületének.

Harrach Péter szociális és családügyi miniszter azt +mondta: a kormányzat egy-egy rászoruló családdal nem tarthat kapcsolatot, de a civil szervezetek közvetítésével támogatni tudja őket. A miniszter emlékeztett arra, hogy a múlt év karácsonya és az idei húsvét után ezúttal harmadik alkalommal nyújtanak segítséget büntetőeljárásban elkobzott termékekből nagycsaládosoknak.

Benkő Ágota, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke azt mondta: az adomány egyes tételeit az ország különböző pontjain dolgozó szervezeteik, valamint kisebbségi önkormányzatok veszik át.

Arnold Mihály, a vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka reményét fejezte ki, hogy a jogszerűen lefoglalt áruk továbbadását mihamarabb törvény rendezi, mivel jelenleg 90-féle hasznosítható terméket raktároznak.

A vám- és pénzügyőrség írásos tájékoztatása szerint az elkobzott áruk az államháztartásról szóló törvény alapján kincstári vagyonnak minősülnek. A rendelkezések értelmében kincstári vagyon értékesítésére vagy más úton történő hasznosítására kizárólag akkor van lehetőség, ha azt a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) javaslata alapján a kincstári vagyonért felelős miniszter jóváhagyja.

A nagycsaládosoknak szánt adományozást a Miniszterelnöki Hivatal és a KVI engedélyezte. Az Igazságügyi Minisztérium gondozásában már elkészült az a törvénytervezet, mely megteremti az elkobzott áruk adományozásának önálló jogszabályi hátterét.

(MTI)

Ajánló: