Megszüntették a vizsgálatot Aradi Csaba ellen

A Környezetvédelmi Minisztérium illetékesei hétfő reggel közölték Aradi Csabával, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) igazgatójával, hogy megszüntették az ellene folyó eljárást. Aradit szeptember elején függesztették fel állásából, majd szeptember 22-én visszahelyezték igazgatói posztjára.

A Környezetvédelmi Minisztérium hétfő reggel arról tájékoztatta Aradi Csabát, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) igazgatóját, hogy megszüntették az ellene folyó eljárást.

Aradit a környezetvédelmi tárca a közelmúltban helyezte vissza posztjára. Az igazgatót szeptember elején felfüggesztették állásából, és több héten keresztül vizsgálat folyt ellene. A minisztérium nem állapított meg semmilyen törvénybe ütköző cselekedetet.

A fegyelmi tanács határozatának indoklása szerint 1999. szeptember 2-án, közszolgálati jogviszonyával kapcsolatos kötelezettségének vétkes megszegése gyanúja miatt indítottak fegyelmi eljárást Aradi Csaba ellen. Az ügyben vizsgálóbiztosként Kiss Edit helyettes államtitkár járt el, aki a vizsgálat eredményéről szóló összefoglalót elkészítette, és a korábbi iratokkal együtt a fegyelmi tanács elé terjesztette.

A fegyelmi tanács hétfőn reggel megtartott tárgyalásán a rendelkezésére bocsátott iratok alapján nem állapítottak meg dr. Aradi Csaba közszolgálati jogviszonyával kapcsolatos vétkes kötelezettségszegést, ezért a fegyelmi tanács úgy határozott, hogy a HNP igazgatójával szemben indult fegyelmi eljárást megszünteti.Az eljárás lefolytatásával a munkáltató jogszabályi kötelezettségeinek eleget tett.

A vizsgálat során feltárt egyéb hiányosságok megszüntetésére a Környezetvédelmi Minisztérium határidőt tűz ki a HNP számára.

A határozat ellen jogorvoslat lehetősége kizárt, mert fegyelmi büntetés kiszabására, felelősség megállapítására nem került sor - olvasható a Medgyesy Balázs, a Környezetvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára által aláírt határozatban.

Horváth József, a tárca sajtófőnöke azt mondta: a döntés hátteréről nem kívánnak bővebb tájékoztatást adni.

Bár a fegyelmi megszüntetéséről szóló határozat lehetőséget biztosítana rá, Aradi Csaba nem kéri a fegyelmi eljárással kapcsolatban felmerült költségeinek megtérítését és nem kezdeményez kártérítési eljárást.

Aradi Csaba azt mondta: számított az eljárás ilyen befejezésére, és örül a fegyelmi vizsgálatot lezáró határozatnak, amely nem igazolta az ellene megfogalmazott vádakat. A fegyelmi során vizsgált földhaszonbérleti ügyletek mind természetvédelmi érdekeket szolgáltak.

Orosz János, Aradi ügyvédje ugyanakkor értetlenül fogadta a szaktárca közleményét, miszerint "a vizsgálat során feltárt egyéb hiányosságok megszüntetésére a Környezetvédelmi Minisztérium határidőt tűz ki a Hortobágyi Nemzeti Park számára". Kijelentette: kíváncsian várják a minisztérium levelét, mert eddig semmilyen feltárt hiányosságról nincs tudomásuk.

Orosz János elmondta azt is: fontolgatják, hogy hamis vád bűntettének alapos gyanúja miatt a névtelen levélíró ellen feljelentést tesznek a rendőrségen.

(MTI)

Korábban:

(1999. 09. 02.)