Napirenden az elítéltek fogva tartása

Az igazságügyi tárca közzétette azokat a dokumentumokat, amelyek a kesznyéteni rablógyilkosságot elkövető elítélt kedvezményes szabadságra kerüléséről szólnak. Értesülésünk szerint az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazását engedélyező bírói döntés ellen az ügyész nem fellebbezett. Lapunk úgy tudja, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) is összegyűjtötte az elmúlt hetekben történt két gyilkosság iratait. Ma az alkotmányügyi bizottság ülésén tárgyalnak az elítéltek fogva tartásának szabályozásáról. Csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozik Solt Pál, az OIT elnöke.

Dávid Ibolya igazságügy-miniszter fontosnak tartja, hogy a közvélemény megismerje a Borsod megyei Kesznyétenben szeptember 30-án rablógyilkosságot elkövető elítélt kedvezményes szabadságra kerülésének körülményeit - tudatta hétfőn az MTI-vel az igazságügyi tárca, amely egyúttal eljuttatta az ügy dokumentumait is a hírügynökséghez. A távirati iroda közlése szerint az iratokból megállapítható: a büntetés-végrehajtási intézet és a rendőrség tartott attól, hogy az elítélt eltávozása esetén újabb bűncselekményt követ el, ezért a kérelmét ellenezték.

A kesznyéteni rablógyilkossággal gyanúsított B. József ügyében Halász Zsolt, a Nógrád Megyei Bíróság elnöke feljegyzést készített, melyet eljuttatott lapunkhoz. Eszerint "B. József elítélt enyhébb végrehajtási szabályok engedélyezése iránti kérelmet terjesztett elő. A bv-intézet nevelői véleményében nem támogatta az elítélt kérelmét, ugyanakkor kiemelte: a szabadságvesztés-büntetés töltése alatt az elítélt viselkedése alapvetően normakövető volt. Az elítélt kérelméhez megkért információk azonban negatívak. A rövid tartamú eltávozás kapcsán megkért rendőrségi információ ugyan támogató volt, viszont a rendőrség az elítélt rendszeres eltávozásához nem járult hozzá. (...)

Az elítélt kérelmét az Intézeti Tanács sem támogatta, tekintettel arra, hogy az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazása az elítélt esetében még nem szolgálná a büntetés célját, minthogy az elítélt állandó lakással nem rendelkezik és a rendszeres eltávozások idejére nem biztosított a megélhetése.

A büntetés-végrehajtási bíró az 1999. június 18. napján kelt végzésével Budai József büntetés-végrehajtása ügyében elrendelte az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazását. A végzés indoklása szerint: B. József a 18 év 8 hónap fegyházbüntetés végrehajtása során kifogástalan magatartást tanúsított. A bíróság a bv-intézet előterjesztésére 1998. augusztus 4. napján elrendelte az eggyel enyhébb - börtön - végrehajtási fokozatot. Az elítélt magatartása továbbra is kifogástalan. Tizenkilenc jutalma van, fenyítése nincs. A büntetése több mint fele részét letöltötte, szabadulása 2006. július 19. napján várható.... Az elítélt hivatkozott arra, hogy olyan új kapcsolata van, ami azzal a lehetőséggel biztat, hogy sikerülhet a korábbi súlyosan kifogásolható életvezetésével szakítani és a szabadulása után visszailleszkedni a törvénytisztelő életmódot folytató társadalomba."

Az elnök feljegyzésében hangsúlyozza: "Miután a büntetés-végrehajtási bíró fenti végzését az ügyész nyomban tudomásul vette, így a végzés még ezen a napon jogerőre emelkedett, így - sajnálatos módon - a Nógrád Megyei Bíróság büntető fellebbviteli tanácsa nem kerülhetett abba a helyzetbe, hogy a bv bírói végzést felülbírálja."

A csütörtöki Orbán-Solt- találkozón is szóba kerülhet majd az elítéltek fogva tartásának szabályozása. Lomnici Zoltán, az OIT főtitkára lapunkkal egyelőre annyit közölt: a megbeszélés témájának egyeztetése még nem fejeződött be, de a bíróságok költségvetésének ügye valószínűleg terítékre kerül. Mint arról korábban beszámoltunk, az OIT 10 milliárddal többet kér a központi büdzséből, míg a Pénzügyminisztérium csak 1,2 milliárddal tervez nagyobb összeget. Ezért szerdán Solt Pál a költségvetési bizottság ülésén is részt vesz.

Egységes gyakorlat a börtönökben

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) a közeljövőben egységesíteni kívánja a büntetés-végrehajtási intézetek gyakorlatát - nyilatkozta Bökönyi István dandártábornok, a BVOP parancsnoka a Nemzetközi Börtönügyi Társaság hétfői alakuló ülésén. Ez azt jelenti majd, hogy akit fegyházra ítélt a bíróság, az nem kerülhet a parancsnok javaslatára börtönbe, ahol lehetőség van enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazására.

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

(Jusztícia otthona.)