Orbán cáfolja Surányi menesztését

Orbán Viktor miniszterelnök cáfolta, hogy Surányi György elmozdításáról nyilatkozott volna múlt héten a hazai pénzvilág vezetői előtt. Lapunk azonban változatlanul úgy tudja: Orbán azt mondta a bankároknak, hogy nincs bizalma az MNB elnöke iránt, sőt hozzátette: nem várná ki a jegybank első embere hatéves mandátumának lejártát. Bankárkörökben még a kormányfő utód jelöltjének kilétét is tudni vélik.

"Még szűk körben sem szoktam nyilatkozni vezetők elmozdításáról. Különösen ha ez nem is tartozik a hatáskörömbe" - reagált újságíróknak a kormányfő értesülésünkre, amely szerint csütörtökön, vezető bankárok előtt kijelentette: továbbra sem bízik az MNB elnökében.

Mint tegnap írtuk, a pénzügyi csúcsvezetőknek ezt a miniszterelnök két esettel támasztotta alá: a választási kampány idején a Fidesz-programról készült és Horn Gyula akkori kormányfőnek eljuttatott MNB-elemzés miatt, továbbá mert szerinte késlekedtek az MNB bécsi leánybankja, a CW bank egykori vezetőinek feljelentésével.

Az újságírók kérdésére, vajon kitölti-e idejét Surányi György, Orbán Viktor azt válaszolta: ez a jegybank elnökének személyes döntésén múlik. A bankárok múlt heti kérdése így hangzott: nem kíván-e várni a kormányfő 2001. februárig, amikor Surányi hatéves megbízatása úgyis lejár. Erre értesülésünk szerint Orbán nemmel felelt.

Bankárkörökben az a hír járja, hogy a kormányfő már ki is szemelte az MNB elnök utódját Szász Károly, a Konzumbank vezérigazgatója személyében. Híreink szerint azonban Szász nem hallott erről, nem is tartja magát alkalmasnak, hiszen nem monetáris politikai szakértő.

Orbán továbbra is szétválasztana kétféle dolgot: a monetáris politikát, amellyel elégedett, és a 70 milliárdos veszteséget okozó CW bank ügyét, amelyet ki kell vizsgálni. Az igazságügyi tárcánál elkészült az a jogi szakvélemény, amely szerint a bécsi CW bank menedzsmentjének magyar tagjával, illetve a felügyelőbizottság és az igazgatótanács tagjaival szemben fennáll a magyar állam joghatósága - tette hozzá a kormányfő.

Az Igazságügyi Misztérium a Büntető törvénykönyv elemzéséve jutott erre a következtetésre - tudtuk meg. A magyar állam büntetőhatósága jár el ugyanis a magyar állampolgárok külföldön elkövetett bűncselekményei esetén is. Ez a megoldás azonban csak lehetőség, hiszen saját jogszabályaik alapján az osztrák hatóságok is igényt formálhattak az eljárás lefolytatására.

(Magyar Hirlap)