Világosi Gábor, a Megfigyelési bizottság szabaddemokrata tagja nyilvánosságra hozta az önmerényletéről ismert Lakatos Miklós volt nemzetbiztonsági tiszt vallomását, miszerint részt vett lehetőségeikkel visszaélő fedőcégek lebuktatásában.

Világosi Gábor, a Megfigyelési bizottság szabaddemokrata tagja a sajtó rendelkezésére bocsátotta az önmerényletéről ismert Lakatos Miklós volt nemzetbiztonsági tiszt júliusi írásbeli vallomását, melyben azt állította: még az előző ciklusban - belső elhárítás megbízásából - részt vett lehetőségeikkel visszaélő fedőcégek lebuktatásában.

A volt tiszt szerint a probléma gyökerét a Pinpoint Kft. jelentette, és bizonyítottnak látja, hogy a szakszolgálatok a kft.-n keresztül anyagi haszonszerzés céljából civil megrendelőik igényeit elégítették ki, és az ellenőrizhetetlenné vált kft. politikai érdekeket is szolgált. Lakatos szerint Somogyi Tamásnak - Nikolits István akkori tárca nélküli miniszter kabinetfőnökének - a személye összekapcsolható volt a visszaélő vezetőkkel. Azt vallotta: amikor a Fidesz vezetők megfigyelésével összefüggő bejelentés után a sajtó információkat közölt a Pinpointról, az érintettek őt gyanúsították az információk kiadásával, és demonstratívan figyelték lépéseit. Ezután megkereste az új miniszter, Kövér László kabinetjét és személyesen is találkozott Szadai Károly miniszteri titkárral, akitől azt kérte, hogy feleségének biztosítsanak védőkíséretet.

Lakatos Miklós azt állította: mintegy fél év múlva - ez év májusában - egy László néven bemutatkozó férfi kereste meg, a Szadai Károllyal folytatott beszélgetésre hivatkozva, és arra biztatta, kövessen el merényletet önmaga ellen, amivel a gyanút a Pinpoint érdekszférájára lehet terelni.

Lakatos elvállata a megbízatást, azzal a feltétellel, hogy az önmerényletben leégő Trabantja helyett egy Lada Niva terepjárót is kap. Az akció után Szadai Károlyt hívta fel először, és őt kérte meg, hogy értesítse a rendőrséget. Lakatos azt állítja: az említett László megkereste, és azt közölte, hogy "a dolog rosszul sült el".

Világosi Gábor tényfeltáró vizsgálatot sürgetett annak megállapítására, hogy Lakatos Miklós állításai megfelelnek-e a valóságnak. Szerinte válaszolni kell azokra a kérdésekre, hogy a rendőrség miért titkolta el az esetet, illetve, hogy miért hallgatott Kosztolányi Dénes, aki az állítólagos önmerénylet előtt néhány nappal még a megfigyelési ügy koronatanújának nevezte Lakatos Miklóst.

A Nemzetbiztonsági Bizottsághoz hasonlóan a vizsgálóbizottság kormánypárti többsége is elutasította a Szadai Károly meghallgatását célzó kezdeményezést. Kosztolányi Dénes azzal érvelt: Keleti György az anyagot elküldte az ügyészségnek, tehát elképzelhető, hogy a vizsgálatot az a szerv fogja lefolytatni. Emellett úgy látja: a miniszteri titkár beidézése felesleges, mivel a bizottság már meghallgatta Lakatos Miklóst, a következő ülésen pedig Csókás András vallomástételére kerül sor, aki a tiszt hivatali felettese volt az említett időszakban.

A bizottság zárt ülésen meghallgattaMéth Györgyöt és Ali Krisztinát, a Pinpoint Kft. ügyvezetőit. A megkérdezettek nem tudtak a fideszes politikusok megfigyeléséről.
Kosztolányi Dénes, a testület fideszes elnöke szerint azonban a mostani vallomások ellentmondanak egy tikosított dokumentumnak.

A bizottsági elnök a Pinpoint vezetőinek meghallgatása kapcsán azt elmondta: az időközben végelszámolás alá került cég tevékenységi körében - a hatósági engedély hiányában - nem szerepelt a nyomozási és a biztonsági tevékenység. Ezért úgy gondolja: az ügyvezetők szűkszavú válaszait az is indokolta, hogy a kft. 1994-ben alakult, holott fedőcégek létrehozására csak az egy évvel később elfogadott nemzetbiztonsági törvény adott lehetőséget.

A vizsgálóbizottság pénteken meghallgatta a szakértői kiegésztítést is arról a hangkazettáról, amely Bédi Csaba volt kormányőrtiszt és Faragó Lajos magánnyomozó beszélgetését rögzíti a Pokorni Zoltán akkori fideszes frakcióvezető megfigyelésére vonatkozó megbízásról.

Czégé Zsuzsanna, aki - az eddig adatok alapján - a Félix Film vezetőjeként megbízást adott a politikus megfigyelésére, ezúttal sem jelent meg a bizottság előtt.

A biztottság következő, november 5-i ülésén Csókás Andrást és Somogyi Tamást hallgatja meg.

Kosztolányi szerint december 17-ig elkészülhet a bizottság jelentése.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(1999. szeptember 24.) Keleti György szerint politikai döntés várható a megfigyelési ügy végén(1999. 10. 04.)