100 millió forintos kárt okozott egy bűnbanda a herendi Porcelánmanufaktúrának

Megközelíti a 100 millió forintot az a kár, amelyet a herendi Porcelánmanufaktúra Rt.-nek okozott hét éven át egy bűnbanda. A lopott és hamisított porcelánok nagy része étkészlet, de rengeteg festett figura is található az arzenálban.

Horváth Imre ezredes, veszprémi rendőrkapitány elmondta: a "hetek bandájának" három tagját, a vezető triót már előzetes letartóztatásba helyezték. Valamennyiük ellen lopás, sikkasztás és csalás, valamint szerzői jogok megsértése miatt folytatnak eljárást. Az ezredes közlése szerint a gyanúsítottak beismerő vallomást tettek.

A kapitány elmondta: roppant jól szervezett bűnözői csoportról van szó, akik heten, hét éven át fosztogatták a világhírű gyár raktárait, illetve hamisították a nagy értékű porcelánt.

A veszprémi rendőrség szeptember 29-én rendelte el a nyomozást, s mostanra minden előzetes elképzelést felülmúló porcelánhamisítási bűnügyre derítettek fényt. Hét herendi, illetve környékbeli személy került a rendőrség látókörébe, akik valamennyien a manufaktúra dolgozói: rajzolók, festők, korongozók, csiszolók és raktárosok.

A házkutatások során nagy mennyiségű félkész porcelánt, festéket és festékaranyat, valamint márkajelzéseket és mintamatricákat találtak náluk.

A félkész porcelánhoz úgy jutottak hozzá, hogy azt átdobták a gyár kerítésén, vagy felvásárolták magánházaknál, úgynevezett festetlen fehéráruként, 1991-ig ugyanis legálisan hozzá lehetett jutni Herenden a festetlen porcelánhoz. Az is a bevett módszereik közé tartozott, hogy gyengébb minőségű, nem a manufaktúrában készült porcelánt festettek meg herendi mintákkal.

Veszprémen kívül nyomozást folytatnak még két megyében és Budapesten. A szálak külföldre is vezetnek, hiszen a hamisítványok döntő többsége nyugatra vándorolt.

Kovács József, a herendi Porcelánmanufaktúra Rt. vezérigazgatója azt mondta: a bűnözői csoport tagjai a gyárból a selejtes, megsemmisítésre váró porcelánokat lopták ki. A hamisítványok egyébként szinte tökéletesek, hiszen azokat gyári festő készítette. Utalt arra is, miszerint a napokban megbízást adtak egy biztonságtechnikai cégnek, hogy tegyen javaslatokat a manufaktúra tökéletes biztonságának megteremtésére.

(MTI)