13 gyanúsítottja van az Albacomp-ügynek

A rendőrség összesen 13 gyanúsított ellen élt vádemelési javaslattal csalás, vámorgazdaság, csempészet, adócsalás és egyéb bűncselekmények alapos gyanúja miatt. A gyanúsítottak között van az Albacomp vezetője és helyettese is.

"A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság befejezte a székesfehérvári Albacomp Rt. vezetői és más személyek ellen folytatott nyomozást, és az ügyet vádemelési javaslattal átadta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségnek" - mondta Lengyel
György alezredes, rendőrségi sajtófőnök.

A nyomozást 32 hónap után zárták le. Ennek során az ügyről 11 ezer 500 oldalas iratcsomag keletkezett.
A rendőrség összesen 13 gyanúsított ellen élt vádemelési javaslattal csalás, vámorgazdaság, csempészet, adócsalás és egyéb bűncselekmények alapos gyanúja miatt.

Az eljárás 1997. februárjában indult, amikor egy budapesti lakosról kiderült, hogy fiktív cégeket tartott fenn, amelyeken keresztül számítógép-alkatrészeket forgalmazott.
A nyomozás 1998. tavaszán jutott el a székesfehérvári Albacomp Rt.-hez, miután kiderítették, hogy a számítógép-alkatrészekkel üzletelő cégek egyik legnagyobb partnere az Albacomp Rt. volt.

A rendőrség 1998. júniusában őrizetbe vette, majd a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte az Albacomp vezérigazgatóját, valamint két igazgató-helyettesét.

A vezetőket azzal gyanúsították, hogy a vezérigazgató által működtetett fiktív gazdasági társaságoktól, valamint több valós cégtől mintegy másfél milliárd forintért vásároltak olyan számítástechnikai alkatrészeket, amelyek valószínűleg csempészúton jutottak be az országba. Ezek után jogtalanul visszaigényelték az áfá-t is.

A letartóztatott három albacompos vezető közül az egyik igazgató-helyettes ellen később bizonyíték hiányában a rendőrség megszüntette a nyomozást és őt 30 nap után szabadlábra helyezték.
A vezérigazgatót és másik helyettesét - a gyanúsítás fenntartása mellett - 1998. novemberében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség helyezte szabadlábra.

(MTI)