Megadta magát az egyiptomi légitársaság gépének eltérítője

Megadta magát az a légikalóz, aki kedden Hamburgba térítette az egyiptomi légitársaság Isztambulból Kairóba közlekedő járatát. A késsel fenyegetőző gépeltérítő személyazonosságát és tettének indítékait azonban még mindig nem tudták megállapítani. A húszas évei elején járó fiatalember valószínűleg arab, bár ezt tagadta annak ellenére is, hogy arabul beszél.

Enis Oksuz török közlekedési miniszter szerint a légikalóz valószínűleg elmebeteg. A hamburgi rendőrfőnök Wolfgang Stielaff ezt nem volt hajlandó ilyen kategorikusan kijelenteni, de azt elismerte, hogy a fiatalember összefüggéstelenül beszél.

Az EgyptAir Boeing 737-ese helyi idő szerint kedd este fél nyolc után pár perccel szállt le Hamburg repülőterén. A légikalóz a pilótán keresztül lépett kapcsolatba a német hatóságokkal, és kevesebb mint félóra alatt önként megadta magát. Ígéretet kapott ugyanis arra, hogy megvizsgálják politikai menedékjog-kérelmét. Tettének elkövetéséért már német bíróság előtt kell felelnie.
(A férfi eredetileg azt követelte, hogy a repülőgép Londonba vigye el, de az üzemanyag nem lett volna elég ilyen hosszú útra, így beleegyezett a hamburgi leszállásba.)

A repülőgép 48 utasa, többségében egyiptomiak, illetve néhány török, amerikai és brit állampolgár ép és egészséges, nem esett bántódásuk a mintegy három órahosszáig tartó drámában. A hatfős személyzet tagjai közül azonban a másodpilóta könnyebb sérüléseket szenvedett a nyakán. Az utasok szerda reggel Hamburgból utaznak majd Kairóba.

A gépeltérítés miatt a hamburgi repülőteret lezárták, és jelentős rendőri erőket vezényeltek a helyszínre. Kéttucatnyi repülőgép kényszerült arra, hogy a közeli Bréma vagy Hannover légikikötőjében szálljon le, vagy magasba emelkedve körözzön, amíg landolhatott Hamburgban. A légikalóz letartóztatása után a forgalom ismét megindult.

(MTI)

Ajánló:

Az eltérített gép ehhez a társasághoz tartozott. (angolul)

Korábban:

(1999.10.19.)