Nem mindenben felel meg a törvényi előírásoknak a tb-költségvetés tervezete

Járai Zsigmond pénzügyminiszter szigorú, de végrehajtható költségvetésnek nevezte a társadalombiztosítási alapok jövő évi büdzséjét szerdai parlamenti expozéjában. Sándor István, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnöke szerint az előterjesztés adattartalma nem mindenben felel meg a törvényi előírásoknak. Hiányolta a deficit finanszírozásának módját és a kiadási többlet fedezetéről történő rendelkezést.

A kormány a tb-alapoknál 1718 milliárd forint bevételi és 1759 milliárd forint kiadási főösszeg mellett 41,4 milliárd forintnyi hiánnyal számol, ami az államháztartás teljes deficitjének 9,4 százaléka.

A pénzügyminiszter beszámolt arról, hogy a nyugdíjak átlagosan 8 százalékos emelése - 6,3 százalékos inflációval számolva - 1,7 százalékos reálérték-növekedést eredményez.
A törvényi előírások szerint ugyanis a vártnál nagyobb infláció és nettó átlagkereset-emelkedés esetén a nyugdíjemelést a második fél évben januárig visszamenőleg korrigálni kell.
A pénzügyi tárca vezetője azzal magyarázta a magánnyugdíj-pénztári hozzájárulás 6 százalékon való tartását, hogy a központi költségvetés jelenlegi helyzetében a támogatás nem emelhető a tervezett 69 milliárd forint fölé.

Az egészségbiztosításról szólva Járai Zsigmond elmondta, hogy a gyógyító-megelőző ellátás kiadásainál a kabinet az idei előirányzathoz képest 6,4 százalékos növekménnyel számol. A miniszter elkerülhetetlennek ítélte az egészségügy reformjának továbbvitelét, és a kiadások átalakítása mellett azok növelését.
- Az egészségügyben mutatkozó feszültségek teljes körű feloldása, a kívánatos egyensúly elérése csak a mainál lényegesen nagyobb gazdasági teljesítmény mellett lehetséges - jegyezte meg.

A 2000. évre előirányzott 135 milliárd forintnyi gyógyszerkasszát érintve a pénzügyi tárca vezetője jelezte: az utóbbi években szokásos 10-20 milliárd forintos túllépés elkerülése érdekében január elsejétől az eddiginél átláthatóbb, a stabilitás jegyeit magán viselő támogatási rendszert vezetnek be.

- A bevételek megalapozottságának mérlegelését megnehezíti, hogy az idei teljesítéseknek mindössze nyolchavi adatai ismertek, és nem állnak rendelkezésre pontos kimutatások a tb-kintlevőségekről sem - mondta Sándor István.

Hozzátette: az egészségügyi hozzájárulás előirányzatainak teljesítése az Egészségbiztosítási Alap kritikus eleme. A jövő évben ugyanakkor kockázati tényező a központi költségvetés hozzájárulásának teljesíthetősége is, így kétséges, hogy elkerülhető-e a 41 milliárd forintos hiány túllépése.

Az ÁSZ-alelnök sürgette az egészségügy átfogó átalakítását, amely nélkül - mint mondta - nem zárható ki, hogy a technikai szempontból indokolt kiadásbefagyasztások egyes ellátásoknál csak az állampolgárok rovására, a betegek kárára valósulhatnak meg.

A számvevőszék a társadalombiztosítás kintlevőségeinek minél teljesebb beszedését tartja a jövő évi tb-költségvetés megvalósíthatóságánál az egyik kulcskérdésnek. Az ÁSZ azt javasolja a kormánynak, hogy érvényesítsen olyan megoldást, amely az APEH munkatársainak jutalmazását a járulékbehajtásnál a tényleges teljesítményhez köti.

Az Országházban még folyik a vita a tb-költségvetésről.

Ajánló: