Pándy egy belga tévének adott interjúban azt állította: nem ölt meg senkit

"Nem öltem meg senkit" - jelentette ki a hat családtagjának meggyilkolásával gyanúsított Pándy András egy belga televízióadónak. A 72 éves férfit - volt brüsszeli protestáns lelkészt és hitoktatót - a De Standaard című belga lap szerint a VTM flamand nyelvű kereskedelmi adó akkor szólaltatta meg, amikor a legfelsőbb bírói fórumhoz, a semmítőszékhez kísérték őrei saját fellebbezésének ügyében.

A belga szabályok szerint a sajtó nem interjúvolhat meg olyan személyeket, akik ellen büntetőeljárás van folyamatban. Az interjút tartalmazó szalagot az ügyben illetékes vizsgálóbíró ezért lefoglalta, és nem kizárt, hogy szankciókat foganatosítanak az őrök ellen, akik nem akadályozták meg az újságírót az őrizetes megközelítésében.

Pándy a VTM-nek elmondta: legidősebb lánya - aki a feltételezések szerint öt gyilkosságban cinkosa volt, és ezt be is vallotta - a Szcientológia Egyház befolyása alatt áll, és ennek hatására tett vallomást. A szekta ellen a belga rendőrség érdeklődése lakossági panaszok miatt az elmúlt hetekben megélénkült.

Az egyik Pándy-házban talált emberi maradványok - amelyek genetikai vizsgálatok szerint nem a család tagjaihoz tartoznak - Pándy András szerint egy temetkezési helyről valók.

A semmítőszék elutasította Pándynak azt a kérését, hogy az ügyével kapcsolatos üléseket a jövőben tegyék nyilvánossá. A belga jogszabályok értelmében a gyanúsítottaknak hat hónapi őrizetben tartózkodás után joguk van ennek kérésére. Pándy immár több mint két éve van előzetes letartóztatásában, de kérését mind ez idáig valamennyi fórumon elutasították. Most ugyanezt tette a legfelsőbb jogi testület is, de döntését nem indokolta.

Pándy András ügyében változatlanul folyik a nyomozás mind Belgiumban, mind Magyarországon. Brüsszelben hamarosan sor kerül az egykoron köztiszteletben álló lelkész házaiban lefolytatandó újabb bűntényrekonstrukcióra Ágnes vallomásai alapján. Magyarországon pedig folyik azoknak a kihallgatása, akikkel Pándy letartóztatása előtti éveiben kapcsolatban állt. A bírósági per kezdete a jövő év legvégére várható.

(MTI)

Ajánló:

Ágnes elolvasta apja feljegyzéseit Népszabadság 1998. 10. 03.

Korábban:

(1999. 10. 18.)