Méltósággal emlékezett meg az ország a nemzeti ünnepről

Az ország különböző pontjain méltóképpen emlékeztek meg az 1956-os forradalom 43., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 10. évfordulóján a történelmi eseményekről. A fővárosi és a vidéki szónokok egyaránt fontosnak találták, hogy az elnyomás ellen felkelő magyarok emlékét őrizni kell és a demokratikus átalakulásra azért kellett még évtizedeket várni, mert a nyugati hatalmak nem merték támogatni a magyar kezdeményezéseket.


Fotó: Balogh László
Katonai tiszteletadással és a Himnusz hangjaira történő zászlófelvonással kezdődött meg az állami ünnepség Budapesten a Kossuth Lajos téren szombaton délelőtt tíz órakor.

A Parlament előtti téren rendezett megemlékezésen részt vett Göncz Árpád köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János, az Országgyűlés elnöke, Németh János, az Alkotmánybíróság elnöke, Solt Pál a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Györgyi Kálmán legfőbb ügyész, a kormány több tagja és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere.

Az 1956-os forradalom 43. évfordulóját közösen ünnepelt a Magyar Demokrata Fórum és a Politikai Foglyok Országos Szövetsége.

Tőkés László református püspök a történelmi esemény évfordulóján ökumenikus istentiszteletet tartott, a budapesti Szent István-bazilikában.

Dávid Ibolya igazságügy-miniszter a szegedi városi képviselőtestület ünnepi közgyűlésén tartott beszédet.

Virágok Nagy Imre szobránál

Fotó: Balogh László

A budai kerületek a Függetlenségi Parkban emlékeztek

Az Szabad Demokraták Szövetsége a Bakáts téren ünnepelt

Ünnepség a Corvin közben

Kevesen vettek részt a Bem téri megemlékezésen

A forradalom és szabadságharc mártírjainak sírjánál, a rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában sokan helyezték el a megemlékezés virágait.

Göncz Árpád és felesége a 301-es parcellánál

Fotó: Balogh László
A nap folyamán Göncz Árpád köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János, az Országgyűlés elnöke külön-külön, magánemberként rótta le kegyeletét a mártírok sírjánál.
Ugyancsak a helyszínen koszorúzott Fodor Lajos vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka, vezérkari főnök, Preininger Ambrus altábornagy, a szárazföldi vezérkar főnöke és Talla István vezérőrnagy, a légierő vezérkari főnöke.

(MTI)

Ajánló:

Az 1956. október 23-án kezdődő magyar forradalomban részt vett és a forradalom után ezért a bíróság által halálraítélt - de a mai napig élő - 15 ember portréja.