Ünnepség a Corvin közben

''Ha az államnak tíz évig nem volt pénze egy központi emlékmű felállítására, akkor fogadjuk meg, hogy a Corvin közt fogjuk az utolsó végvárunknak tekinteni'' - mondta Bocskay T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség (IMSZV) elnöke a Corvin közi megemlékezésen.

Homoki János, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára ünnepi beszédében azt mondta: 1956-ban a nemzet újra fel tudott emelkedni létének egyik mélypontjáról. Ha csak néhány napra is, de ki tudta vívni szabadságát.
''Kötelességünk és felelősségünk átadni a fiatal nemzedéknek a dicsőséges forradalom eszmeiségét, annak tanulságait, hogy példaképet formálhasson a hősök helytállásából. Közös érdekünk, hogy 1956 ne veszítsen fényéből''. - mutatott rá az államtitkár.

''A forradalomban az volt gyönyörű, hogy senki sem vagyonért vagy birtokért harcolt, hanem egységes volt az ország a jövőért folytatott küzdelemben'' – mondta Lányi Zsolt a Corvin közben tartott megemlékezésen.

Pongrátz Gergely, a Corvin köz egykori parancsnoka arról szólt, meg kell szüntetni a történelemhamisítást, a gyerekeknek meg kell ismerniük 1956 igaz történetét, hogy kik voltak valójában a pesti srácok. Rámutatott: csak akkor lesz valódi rendszerváltás Magyarországon, ha az egykori 56-osok is megkapják azokat a nyugdíjakat, amit az ávósok kapnak.

Az ünnepségen részt vett Hajdú Gábor, a Román Köztársaság egészségügyi minisztere, aki azért jött el erre a megemlékezésre, hogy hitet tegyen az 1956-os forradalom igazsága, jogossága és szükségessége, illetve az erdélyi magyarság változatlan szabadságvágya és törekvése mellett.

Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának tiszteletbeli elnöke arról szólt, hogy 1956-ban az egész nemzet képes volt összefogni, annak ellenére, hogy nem tudott mindenki fizikailag részt venni a forradalomban.

A megemlékezés befejeztével felszentelték és megáldottak az IMSZV által felállított emléktáblát, amellyel Renner Péter Corvin közi szakaszparancsnokra, illetve Sörös Imre és Zsigmond László harcosokra emlékeznek. Az emléktáblánál koszorút helyezett el többek között az Országgyűlés, a Honvédelmi Minisztérium, a Belügyminisztérium, illetve több '56-os szervezet és alapítvány képviselője.

(MTI)