Ajándéktilalom a fővárosi közgyűlés képviselőinek

A javaslat csak etikai normákat tartalmaz, a fővárosi közgyűlés ugyanis nem alkothat rendeletet, amíg nem születik meg a parlamentben az önkormányzati összeférhetetlenséget szabályozó törvény. Így nem is büntethetők azok a képviselők, akik megszegik a tilalmat.

Böhm András, a fővárosi SZDSZ frakcióvezetője abban látja a javaslat lényegét, hogy ezután a képviselők könnyebben ítélhetik majd meg, mikor milyen ajándékot fogadhatnak el, mely vacsorameghívásokat utasíthatnak vissza. Vannak ugyanis olyan helyzetek, amikor súlyos sértésnek számít az ajándék visszautasítása. Ám az értékes emléktárgyakat még ilyenkor is célszerű volna a hivatal egy e célra kijelölt szobájában elhelyezni, hogy a képviselő még véletlenül se keveredhessen korrupció gyanújába - áll az előterjesztésben.

Böhm András azt várja a szabályozástól, hogy ritkább lesz majd a vacsorameghívás és a jeles napokon kevesebben kapnak ajándékot a városházán. Böhm András hozzátette, nem tud róla, hogy valaha bárkit is megkörnyékeztek volna a képviselők közül.

Az MSZP-frakcióban némileg értetlenül állnak az előterjesztés előtt. Egerfai József frakcióvezető-helyettes a javaslat szövegének megfejtésén fáradozik. Ha a frakció is elfogadja észrevételeit, a szocialisták csütörtökön kérni fogják a főpolgármestert, egyértelműbb dokumentummal tájékoztassa a képviselőket az ajándékozást szabályozó kérdésekről. Egerfai szerint a szövegen világosan érződik, hogy jogászok fogalmazták. A korrupcióról beszélni ugyanis még mindig tabu.

A javaslat jelenlegi formájából az sem nem derül ki egyértelműen, hogy például golyóstollat és jegyzetfüzetet elfogadhat-e a fővárosi delegáció, ha például az Európai Unió önkormányzati rendszerével ismerkedik Ausztriában. Egerfai József célszerűnek tartaná, hogy rögzítsék, milyen értékű ajándékot fogadhatnak el a képviselők. Egyes javaslatok szerint 50 ezer forintnál kellene meghúzni ezt a határt.

Zsinka László, a MIÉP képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a köztisztviselőknél túlzott hatékonysággal szabályozza a főjegyző ezt a kérdést. Példaként hozott fel egy szeptemberi esetet, amikor budapesti delegáció hivatalos volt Pozsonyba egy sportrendezvényre. A várostól egyetlen ajándékkosarat kapott a csoport, ám nem oszthatták szét egymás között a kávét, édességet, hanem le kellett adniuk a szervezési ügyosztályon.
Tirts Tamás, a Fidesz frakcióvezetője álságosnak tartja a szabályozást. Így semmiképp se veszik elejét a korrupciónak - mondta, emlékeztetve a két évvel ezelőtti és az idei vesztegetési ügyre.

A főpolgármester vitrinje


A Főpolgármesteri Hivatalban csak Demszky Gábor fogadhat el ajándékot a vendégségbe érkező külföldi delegációktól, illetve külföldi útjain vendéglátóitól. Az ajándékok azonban a hivatalban maradnak, csaknem mindegyikük bekerül egy nagy vitrinbe. Ám ha nem találkozik a főpolgármester ízlésével az ajándék, például egy festmény, akkor azt valamelyik ügyosztályon függesztik ki a falra. A szebb darabok és az oklevelek azonban Demszky irodájában találhatók egytől egyig. A vitrin a legkülönbözőbb szuveníreket őrzi. Akadnak itt iparművészeti remekek, szobrok, plakettek, sőt egy különlegesen díszített labda is Japánból.

Demszky Gábor egy gravírozott rézkulcsot, a város kulcsát ajándékozza magas rangú vendégeinek. Ezek rendelésre készülnek, értékük 15 ezer forint. A nagy emlékplakett ennek duplája, ebből évente egy-két darab készül, és nem is kaphatja meg akárki, csak királyok, hercegek és főpolgármesterek. A Budapesti Fesztiválzenekar CD-jét azonban minden vendég hazaviheti.

Vajta Zoltán

(Magyar Hirlap)