A vizsgálóbírók már korábban is tudtak a francia gazdasági csúcsminiszter hamisított számláiról

A francia Libération című lap szerint a vizsgálóbírók már korábban is tudták, hogy Dominique Strauss-Kahn gazdasági csúcsminiszter hamis, utólag kiállított számlák alapján vett fel nagy összeget el nem végzett ügyvédi munkáért 1997 elején.

A liberális lap szerint a két vizsgálóbírónak a hétvégén kirobbant botrány előtt már kezében voltak azok a bizonyítékok, amelyek igazolják: számos hamisítást követtek el utólag, hogy igazolják az egyik egyetemi önsegélyező pénztár (MNEF) számára Dominique Strauss-Kahn által kiállított számlák jogosságát. A gazdasági csúcsminiszter korábban - egyebek közt - ennek a szocialista vezetésű, nagy gazdasági hatalommal rendelkező önsegélyző pénztárnak a jogi tanácsadója volt, és 1997. februárban jelentős ingatlanüzletekben való állítólagos közreműködéséért 603 ezer frankot (mintegy 24 millió forint) vett fel.

A vizsgálóbírók januárban csalások miatt házkutatást tartottak az MNEF központjában és megannyi leányvállalatánál, és az ott talált dokumentumokat megvizsgáltatták a párizsi bűnügyi laboratóriummal.

A lap szerint az igazságügyi szakértők kiderítették: bizonyos dokumentumokon az üzletkötés dátuma korábbi, mint amikor a papírt, amelyekre a szerződéseket írták, árusítani kezdték. A rendőrök azt is bebizonyították, hogy az iratokon több olyan betűkarakter is szerepel, amelyek azok "dátumszerű" kinyomtatásának idején nem szerepeltek még a betűkészletekben. Túl ezen, a dokumentumokhoz csatolt feljegyzésben olyan utalások vannak, amelyek 1998-ra vonatkoznak - miközben az érintett ügyletet 1997-ben lezárták.

Az ügyészek a hétvégén jelentették be, hogy a hivatalos jogeljárást hamisítás és törvényellenes haszonszerzés gyanújával kiterjesztik Strauss-Kahnra is.

A gazdasági csúcsminiszter a francia szocialista párt egyik "nagyágyúja", Jospin kormányfő közeli munkatársa. A koalícióban ő képviseli a liberálisabb irányzatot, és fontos szerepe volt több állami nagyvállalat - a France Télécom, az Air France – részleges privatizációjában. Miniszterségéhez kapcsolódik a hosszú évek óta leggyorsabb gazdasági növekedés és a munkanélküliség csökkenése.

Jospin számára Strauss-Kahn a fő kapcsolat a francia nagytőkéhez, és a csúcsminiszter a nemzetközi pénzvilág egyik ismert és elismert szereplője is.

(MTI)

Ajánló:

(franciául)

Korábban:

(1999.10.31.)