Kiss Kálmán szerint politikai koncepciós per folyt ellene

A határőrség megbízott országos parancsnoka politikai koncepciót feltételez az őt hivatali visszaélés bűncselekménye miatt elmarasztaló Legfelsőbb Bíróság jogerős ítélete mögött.

Kiss Kálmán határőr vezérőrnagy hétfőn rögtönzött budapesti sajtótájékoztatót tartott, miután beszámolt az Országgyűlés Önkormányzati Bizottsága rendészeti albizottságának a határőrség tevékenységéről.

''Amit a Legfelsőbb Bíróság büntetőtanácsa hozott, az nem jogi ítélet, hanem egy politikai koncepció. ….. mert nem azt bizonyította be, hogy szabálytalanság történt, hanem feltételezés alapján hozott ítéletet'' - fogalmazott Kiss Kálmán.

Szerinte semmifajta szabálytalanságot nem követett el, eddig is tiszta lelkiismerettel vezette a határőrséget, a jogszabályok betartásával intézkedett.
Elmondta, hogy az írásba foglalt jogerős ítélet kézhezvételét követően felülvizsgálati kérelemmel fog fordulni a Legfelsőbb Bírósághoz.

Kiss Kálmán nem tartja jogállamhoz méltónak, hogy őt, a határőrség tábornokát több évig - nézete szerint jogellenesen - le lehetett hallgatni.

Nem kívánt nyilatkozni arról, hogy vajon mi húzódik az ügy hátterében, de jelezte: ha ügye "olyan szakaszba" érkezik, mindenképpen tájékoztatni fogja a közvéleményt, függetlenül a belügyminiszternek a személyére vonatkozó döntésétől.

Mint ismeretes, a Legfelsőbb Bíróság október 21-én kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletben hivatali visszaélés bűncselekménye miatt 100 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte a határőrség országos parancsnokát.

(MTI)

Korábban:

(1999.11.01)