A Malév nem Orbán Airlines - figyelmeztet az SZDSZ

Az SZDSZ közleményben fejezte ki rosszallását afelett, hogy a miniszterelnök által kezdeményezett belső vizsgálat eredményeként a Malév három vezető munkatársát azonnali hatállyal felmentették tisztségéből Orbán Viktor londoni gépének késése miatt.

- Nem elegáns, hogy a miniszterelnök kénye-kedve szerint módosítja a repülőjáratok úti céljait, hiszen egy menetrend szerinti járat fedélzetén ő is egy utas a sok közül - olvasható a dokumentumban. A közlemény szerint "emlékezetes azonban, hogy nem olyan régen a miniszterelnök egy menetrend szerinti New York-i járatot Washingtonba térített el".

- Amíg a miniszterelnök menetrend szerinti járaton kíván utazni, nem rendelkezhet több jogosítvánnyal az utazás célállomását illetően, mint bármilyen más utas. Úgy látszik, akkor a miniszterelnöknek nem volt probléma, hogy a többi utas mennyit késik - áll közleményben.

A dokumentum szerint a belső vizsgálatok elrendelése és a személyi változások követelése csak akkor lehetne indokolt, ha ezentúl a késve érkezett állampolgároknak jogában állna ilyen vizsgálatokat kezdeményezni.

- A miniszterelnök úrnak tudomásul kellene vennie azt, hogy a légifolyosók túlterheltsége és a repülők egyre sűrűbb meghibásodása miatt a repülőgépek késése gyakori.

Figyelembe kellene vennie a közlekedési miniszter tanácsát is, amely szerint ha Orbán Viktor a jövőben is menetrend szerinti járattal kíván utazni, akkor az esetleges késésekkel a kormányfő protokoll szakembereinek számolnia kell - zárul az SZDSZ közleménye.

(MTI)

Korábban:

(1999. október 29.)