Embercsempészetért elítélték a rajkai határőrség volt vezetőjét

Szervezett embercsempészet és szolgálati titok megsértése miatt két év tíz hónap végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte kedden a Legfelsőbb Bíróság Hancz Tamás őrnagyot, a Rajkai Határőrizeti Kirendeltség egykori vezetőjét.

A másodfokú jogerős ítélet teljes egészében helybenhagyta a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság Katonai Tanácsának ez év júniusi határozatát, amely szerint az ügy további hét civil vádlottja közül három letöltendő, négy pedig felfüggesztett szabadságvesztés büntetést kapott.

Az ítélet szerint 1998 januárja és májusa között 31 alkalommal legalább 627 személy jutott ki a vádlottak közreműködésével illegálisan a magyar-szlovák határszakaszon.
Az ügy központi figurája Kovács Sándor másodrendű vádlott volt, aki arra bírta rá a rajkai parancsnokot, hogy pénzért mondja el neki a határőrök határszakaszon történő mozgásával, váltásával kapcsolatos titkos információkat.

A Belügyminisztérium rendvédelmi szervek védelmi szolgálata 15 olyan telefonbeszélgetést rögzített, melyek bizonyítják a Hancz és Kovács közötti kapcsolatot.
Kovács megbízásából, pénzért, két vádlott vitte le taxival a határátlépőket Budapestről Mosonmagyaróvárra, onnan további négy vádlott segítségével mentek Dunakiliti községbe. Ott már várta őket Kovács, aki a magyar határszakaszon keresztül a szlovák állampolgárságú embercsempészekig kísérte a Nyugat-Európa felé tartó illegális határátlépőket.

Kovács személyenként 200 márkát kapott az eljárás során ismeretlenül maradt külföldi megbízóitól, akik az ítélet szerint "szlovák és albán nemzetiségű jugoszláv állampolgárok által irányított embercsempészetre szakosodott szervezetek" tagjai voltak. Ebből a pénzből fizette ki a másodrendű vádlott a határőrtisztet, illetve többi vádlott-társát.

(MTI)