Kiss Kálmán felülvizsgálati kérelemmel él a bírósági ítélet ellen

Kiss Kálmán, a határőrség megbízott országos parancsnoka szerint politikai ítélet született ügyében. Kiss felülvizsgálati kérelemmel él a a Legfelsőbb Bíróság döntése ellen, és valószínűleg peres eljárást kezdeményez a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata ellen, amiért azok lehallgatták őt.

Felülvizsgálati kérelemmel él Kiss Kálmán határőr vezérőrnagy, megbízott parancsnok a Legfelsőbb Bíróság (LB) büntetőtanácsának októberben született jogerős ítélete ellen. E szerint hivatali visszaélés - egy vízumkiadás - miatt 100 ezer forintra büntette a bíróság a vezérőrnagyot.

Kiss Kálmán országos parancsnoki megbízását hétfőn, november 15-i hatállyal visszavonta Pintér Sándor belügyminiszter, miután kézhez kapta a Legfelsőbb Bíróság írásos döntését.

A vezérőrnagy szerint az LB büntető tanácsa október 21-én meghozott ítélete az igazságszolgáltatás mai helyzetét tükrözi, mert "nem jogi, hanem politikai ítélet született" ügye egy részében.

A tábornok szólt arról is, hogy valószínűleg peres eljárást kezdeményez a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata (RSZVSZ) ellen, amely szerinte 1995-től 1998 őszéig jogellenesen hallgatta le telefonbeszélgetéseit. Kiss Kálmán szerint ugyanis a megfigyelés ezen módja bírói engedélyhez kötött, és csak öt évnél nagyobb büntetési tétel esetén alkalmazható, míg ügyében ez fel sem merülhetett.

A tábornok szerint a bíróságnak nincs joga utólagosan megítélni, hogy kinek jár méltányosság a vízum kiadásánál. Azt is elmondta, hogy a kérdéses időszakban a szabadságát töltötte, és a vízumot nem ő, hanem Béndek József dandártábornok engedélyezte, Kiss szerint teljesen jogszerűen.

A szóban forgó vízumot egy Magyarországon élő horvát állampolgár kérte Tita Sanchez panamai állampolgár részére.

"Úgy ítélem meg, hogy 1995 óta egy bizonyos kampányt folytatnak ellenem, amelyet nem kívánok minősíteni" - mondta Kiss Kálmán. Szerint az 1995-ben belügyi vezetők egy része adott utasítást az RSZVSZ vezetőinek az ő jogtalan lehallgatására.

(MTI)

Korábban:

(1999. november 2.)