Megkezdődött a munkaügyi pere a Döcher-ügy miatt lefokozott tisztnek

Kövér György alezredest, a Budapesti Fegyház és Börtön gazdasági igazgatóját azért helyezték alacsonyabb szolgálati beosztásba, mert a fegyelmi döntés szerint kötelességszegést követett el, amikor aláírta Döcher György büntetés-végrehajtási intézeten kívüli munkavégzéséről szóló szerződését.

Megkezdődött a munkaügyi pere kedden a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon annak a büntetés-végrehajtásnál (bv) dolgozó tisztnek, aki aláírta Döcher György bv-intézeten kívüli munkavégzéséről szóló szerződését.
Döcher Györgyöt ez év február 2-án, jogerős szabadságvesztésének letöltése alatt egy XV. kerületi presszóban agyonlőtték.

Kövér György alezredes, a Budapesti Fegyház és Börtön gazdasági igazgatója, aki aláírta Döcher szerződését, az alacsonyabb szolgálati beosztásba helyezésről szóló fegyelmi büntetés hatályon kívül helyezését kéri a bíróságtól.
A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának alacsonyabb beosztásba helyezésről rendelkező első fokú, illetve az Igazságügyi Minisztérium másodfokú fegyelmi döntése szerint Döcher bv-n kívüli munkavégzésének ügyében a szükséges ellenőrzések elmulasztásával Kövér kötelességszegést követett el.

Kövér szerint munkáltatója azért indította a fegyelmi eljárást, hogy az Enyhébb Végrehajtási Szabályok (EVSZ) hiányosságai miatt kipattant Döcher-ügyben a közvélemény nyomásának eleget téve egy konkrét felelőst mutasson fel.

Kövér szerint a bv gazdasági igazgatójának munkaköri leírásában nem szerepel az, hogy cégkivonatokat kelljen ellenőriznie egy elítélt munkaszerződésének aláírása előtt. Enélkül pedig nem lehetett volna kideríteni azt, hogy annak a bt.-nek, amely Döcher Györgyöt kívánta foglalkoztatni, egy olyan kft. a kültagja, melynek felerészben maga Döcher a tulajdonosa. (Ez a bt. üzemeltette azt a presszót, ahol Döcher Györgyöt lelőtték.)

Az alperes képviselője ugyanakkor a tárgyaláson azt mondta, hogy a gazdasági igazgató iránt teljes a bizalomvesztés a bv-intézetben, ezért őt érdemi munkával nem is tudják megbízni. Tudomásuk van arról is, hogy jelenleg hivatali visszaélés, illetve aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés gyanújával nyomozást folytat ellene a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal. "Ilyen körülmények között feltehetően a testülettől való eltávolítás lett volna a legmegfelelőbb fegyelmi büntetés" - közölte az alperes jogi képviselője.

A fegyelmi eljárás során kiderült: a gazdasági igazgató szóban utasította egyik beosztottját arra, hogy "a fogva tartott mielőbb menjen külső munkára". "Ez a szóbeli utasítás is hozzájárult ahhoz, hogy a külső munkavégzés körülményeinek, hátterének ellenőrzése elmaradt" - tette hozzá az alperes képviselője.

Az elsőfokú munkaügyi per jövő év január 18-án Kövér György meghallgatásával folytatódik.

(MTI)