Megkezdődött a Whiskys volt őreinek büntetőpere

A Budapesti Katonai Ügyészség szolgálatban elkövetett kötelességszegés vétségével vádolja a whiskys rabló néven ismertté vált Ambrus Attila három volt fogdaőrét. A három őr a tárgyalás első napján tagadta bűnösségét.

Tagadta bűnösségét a bíróság előtt az a három férfi, akiket az ügyészség azzal vádol, hogy fogdaőrként elősegítették a whiskysrabló néven ismertté vált Ambrus Attila július 10-i szökését.
A Budapesti Katonai Ügyészség szolgálatban elkövetett kötelességszegés vétségével, azaz nem szándékos bűncselekmény elkövetésével vádolja Benkő Károly azóta már felmentett rendőr főtörzsőrmestert, Vajda János rendőr őrmestert és Faragó Krisztián ugyancsak felmentett rendőr főtörzsőrmestert.

Keddre, az első tárgyalási napra beidézték a múlt héten elfogott Ambrus Attilát is. A megjelenésére azonban - amint azt a tárgyaláson ismertették - technikai okok miatt nem került sor.

Ambrus Attila a rendőrség Gyorskocsi utcai fogdájában, a sétálóudvarról a zárkájában lepedőcsíkokból és szigetelőszalagból készített kötél segítségével egy fal tetejére mászott. Onnan az őrtorony melletti kerítésen át az épület belső udvarán keresztül egy harmadik emeleti irodába jutott, ahol kifeszítette a vasrácsot, és lejutott a Fő utcára.

Faragó Krisztián harmadrendű vádlott a bíróság előtt elismerte, hogy július 10-én csak szemrevételezéssel ellenőrizte Ambrus Attila ruházatát, mielőtt sétára engedte. Úgy vélte: ha kezével vizsgálta volna át a fogvatartottat, akkor valószínűleg észrevette volna Ambrusnál azt a kötelet, aminek a segítségével később megszökött.

Az elsőrendű vádlott, Benkő Károly és Faragó Krisztián is azt mondta vallomásában, hogy ha a sétáltatásra szolgáló helyet fegyveres őr figyelte volna az udvar őrtornyáról, akkor nem lehetett volna onnan megszökni. Mindketten azt állították, hogy a séta biztonságos lebonyolításához kilenc őr kellett volna. Ezzel szemben csak négyen voltak beosztva erre a feladatra.

Benkő Károly, aki a szökés napján a sétáltatás irányításáért volt felelős, a bíróság előtt elmondta: nem volt nála a sétáltatáskor az a riasztóbot, amellyel veszélyhelyzet esetén jelezni lehet, mert a fogdának nem volt elég jelzőbotja.
Benkő azt vallotta: amikor észlelte, hogy az egyik sétáltatóból hiányzik valaki, először az őrizetesek zárkába kíséréséről gondoskodott, és csak ezután jelentette Ambrus Attila szökését.

(MTI)