Pintér Sándor november 15-ei hatállyal felmentette parancsnoki beosztásából Kiss Kálmánt

November 15-ei hatállyal felmentette a belügyminiszter Kiss Kálmánt, a határőrség megbízott országos parancsnokát. Kiss Kálmánt 10 napja már másodszor ítélte el a bíróság jogerősen, hivatali visszaélés miatt.

Kiss Kálmán, a határőrség megbízott országos parancsnoka
Kiss Kálmán
Kiss Kálmán, a határőrség megbízott országos parancsnoka ellen másfél héttel ezelőtt hozott jogerős ítéletet a Legfelsőbb Bíróság hivatali visszaélés bűntette miatt. Az ítélet szerint a vezérőrnagy jogtalanul segített vízumhoz egy panamai hölgyet, s ezért 100 ezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezte a bíróság.

Kiss Kálmán az RTL Klub kérdésére elmondta, hogy felülvizsgálati kérelmet nyújt be, mert nem követett el szabálytalanságot: " Azért nem nyilatkoztam erről, mert egyrészt nem kaptam meg én sem a Legfelsőbb Bíróság ítéletét. Én mindig azt mondtam, s most sem tudok mást mondani: semmifajta szabálytalanságot nem követtem el: amit a Legfelsőbb Bíróság büntető bizottsága hozott az nem egy jogítélet, hanem egy politikai koncepció és annak egy megítélése, ítélete. Úgy gondolom, nem azt bizonyította be, hogy itt szabálytalanság történt, hanem egy feltételezés alapján hozott egy ítéletet."

Lomniczy Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság főtitkára elmondta, hogy nem politikai indokok vezették a bíróságot az ítélet meghozatalára, sem az elsőfokú, sem a Legfelsőbb Bíróságnak nem fűződik érdeke ahhoz, hogy bárkit bűnösnek mondjon ki, elítéljen.

A Legfelsőbb Bíróság ítéletét hétfő kora délután Pintér Sándor belügyminiszter bekérette, majd Kiss Kálmánt megbízott parancsnoki beosztásából november 15-ei hatállyal felmentette, ám meghagyta rendészeti főigazgatónak.

(RTL KLUB)

Korábban:

(1999. november 1.)