Vizsgálatdömping a kiskunhalasi kórházban

Le kellene mondania a kiskunhalasi kórház főigazgatójának és gazdasági igazgatójának - állítja Szabó Erika, a körzet fideszes országgyűlési képviselője, miután a kezdeményezésére indult vizsgálat számos visszásságot tárt fel az intézményben. A kórház főigazgatója közölte: a vizsgálatok még nem zárultak le.


A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház nem a betegek, hanem a kft.-k kórháza - állítja az egészségbiztosító vizsgálatára hivatkozva a körzet fideszes országgyűlési képviselője. Szabó Erika elmondta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) általa kezdeményezett vizsgálatából kiderül, hogy az intézmény 1997-ben és 1998-ban 440 millió forintot fizetett ki a kórházi kft.-knek, de a szolgáltatásokról nincs hiteles dokumentum. Az intézmény a Népjóléti Minisztériumtól elnyert 50 millió forintos pályázati pénzt tagi kölcsönként egy kft.-be vitte be. Az erről szóló szerződést pedig a kiskunhalasi polgármester egy személyben írta alá, testületi határozat nélkül. Szabó Erika elmondta: a kórház összesen 66 millió forint működési előleget adott a Halas Műtő Kft.-nek, de erről nincs számla. A kft. 13,5 millió forintot fizetett ki műtőberuházásért a kórház dolgozóinak, akiknek ez munkaköri kötelességük lett volna. A vizsgálat szerint a 13,5 millió forintból ötmillió a gazdasági igazgató bt.-jébe vándorolt.

A kórház főigazgatója viszont úgy gondolja: annak kell leköszönnie posztjáról, akiről kiderül, nincs igaza. A vizsgálat ugyanis még nem zárult le, az OEP-jelentéshez a kórház tizennégy oldalas megjegyzést fűzött. Kövecs Gyula meggyőződése szerint mióta a kórház kft.-ket hozott létre, kifejezetten javult a betegellátás minősége Kiskunhalason.

Hasonló véleményen volt Füzes Attila gazdasági igazgató, aki hozzátette: az ötmillió forintot a műtőblokk kialakításáért utalták át bt.-jének, amelyet másik hat vállalkozóval együtt a Műtő Kft. öt önkormányzati képviselőből álló felügyelőbizottsága bízott meg a beruházással.

A kórház mindenesetre további vizsgálatok elé néz. A fideszes képviselő ugyanis közölte: az ügyben bejelentést tesz a Bács-Kiskun Megyei Közigazgatási Hivatal vezetőjénél és a megyei főügyésznél.

A kiskunhalasi kórházban ma a városi képviselő-testület is soron kívüli pénzügyi vizsgálatba kezd

(Magyar Hirlap)