Milliókat szánnak az ifjú pároknak

Jelentősen élénkülhet jövőre a házasodási kedv, sőt névházasságok is köttethetnek a kormány otthonteremtési támogatási tervei nyomán. A 35 évesnél fiatalabb házaspárok akár 11,4 millió forintos támogatáshoz, hitelhez és adó-visszatérítéshez is juthatnak. A január elsejétől hatályos koncepcióról napokban kaptak értesítést az önkormányzatok, ám legalább féléves felkészülésre lesz szükségük. A hitelekhez felvehető kamattámogatás azonban akár az újévi banknyitástól igényelhető.


A jelenlegi rendszerben támogatottnál két-háromszor több fiatal házaspárt és gyermekes családot kíván a kormány jövőre megfelelő lakáshoz segíteni. A kormány elképzelése szerint a jövőben összesen akár 11,4 millió forintot kaphatnak az ifjú házasok. Ebből hárommillió forint vissza nem térítendő otthonteremtési támogatásként, nyolcmillió kedvezményes kamatú hitelként és négyszázezer forint forgalmiadó-visszatérítésként járna. A juttatások alapfeltétele a házasság megkötése.

A tervezet szerint a helyi önkormányzatok új lakás építése vagy vásárlása esetén legfeljebb 3 millió forintos otthonteremtési támogatást nyújthatnak a közös otthont teremtő fiataloknak, illetve a saját lakással nem vagy túl kis lakással rendelkező gyermekeseknek. Bővítés, felújítás, lakáscsere esetén egymillió forint a kormány által tervezett összeghatár. Ennek hetven, esetenként nyolcvan százalékát az állam állja, a többit az önkormányzatoknak kell hozzátenniük. Erre jövőre 17,3 milliárd forint normatív támogatást kapnak a helyi hatóságok, az állami költségvetés pedig 26 milliárd forintot tesz félre.

Emellett megmarad az áfa-visszatérítési kedvezmény is, amely az áfa 60 százaléka, de lakásonként legfeljebb 400 ezer forint lehet. Igaz, a parlament előtt van egy igen esélyes képviselői módosító indítvány, amely 500 ezer forintra emelné ezt a tételt. A költségvetésben jelenleg 12 milliárd forintot terveznek erre.

A koncepció másik alappillére a kamattámogatás, amely – új lakás esetén - a fiatal házasoknak legfeljebb 8 millió forintos, 10 éves futamidejű kölcsön esetén nyújtható. A lakásépítéshez felvett kölcsönök kamatát évi 5-6 százalékra mérsékelnék. A jövő évi kamattámogatásokra 2,5 milliárd forintot tervez a költségvetés, ami 2001-re az elképzelések szerint 5,2 milliárd forintra nő.

A tárcaegyeztetésen lévő koncepciót november végéig megtárgyalja a kormány, s a tervek szerint január elsejétől lesz hatályos - tájékoztatott - Horváth Sándor, a Gazdasági Minisztérium főosztályvezetője.

A konkrét feltételekről Cseh Pál, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője kifejtette: a felvett támogatásokat csak akkor kell visszafizetni, ha tíz éven belül eladja a házaspár a lakását és annak árát nem lakásra fordítja. Nem számít, ha egy 35 év alatti pár már tíz éve házas vagy többször is oltár elé vonult.

A Magyar Hírlap érdeklődésére, hogy nem tartanak-e a házasodási kedv túlzott megélénkülésétől, azaz esetleges névházasságok megkötésétől Cseh Pál úgy fogalmazott: ez nem lesz könnyű, ám egyszer akár ez is megengedhető.

Nem lehet olyan rendszert kitalálni, amelyben nincs mód visszaélésre – mondta ezzel kapcsolatban Hegedüs József, a Városkutatás Kft. ügyvezetője, a nemrégiben megalakult Lakáspolitikai Tanácsadó Testület tagja. A szakértő nagyobb problémának tartja, hogy miután a települések nem kötött felhasználású normatívaként kapják meg az említett 17 milliárd forintot, lesznek olyan önkormányzatok, ahol nem lakáscélra fogják azt fordítani. Ez pedig azzal jár, hogy az állam által vállalt 70 százalékos hozzájárulásra sem tarthatnak igényt. Így lehetnek olyan rossz helyzetű települések, ahol egyáltalán nem tudnak majd támogatást nyújtani a fiataloknak és a családosoknak.
A kamattámogatásról elmondta: 1989 és 1994 között már volt hasonló támogatási forma, ám meg kellett szüntetni, mivel finanszírozhatatlanná vált a költségvetés számára.

Dióssy László, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke elmondta: pénteken kapták meg a rendelettervezetet, ezért véleményt még nem tud formálni róla.

Kamarás Ferenc, a Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetője nem tartja valószínűnek, hogy a lakástámogatás reményében névházasságok köttetnének. Az azonban - mint mondta - elképzelhető, hogy megszaporodnak a házasságkötések, ám szerinte főként az amúgy is együtt, csak nem házas, hanem élettársi kapcsolatban élők legalizálják majd viszonyukat, hogy így lakáshoz jussanak.


Nagy Ildikó Emese, Haiman Éva

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

18 év alatt közel a felére csökkent a házasságkötési kedv hazánkban.