Csempészettel és adócsalással vádolják a volt Agrobank-elnököt

Kovács Mihály egykori Agrobank-elnököt büntetőperében az ügyészség jelentős értékű, vámárura elkövetett csempészettel, adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő
adócsalással és devizagazdálkodás megsértésével vádolja.

A vádirat szerint 1989 és 1994 között 950 kilogramm színaranyhoz és 3536 kiló színezüsthöz jutott a Magyar Nemzeti Banktól az IBB Kft., melynek Kovács Mihály egykori Agrobank-elnök volt az ügyvezető igazgatója.

Az IBB Kft. az aranyat vásárolta, illetve kölcsönözte az MNB-től, pedig akkoriban az, „hogy egy cég fedezet ellenében aranyat kér kölcsön a Nemzeti Banktól, furcsa gyakorlatnak tűnt, holott Nyugaton bevett szokás volt. Az eljárás törvényesen folytatódott, a kölcsönadás megfelelően be volt biztosítva, és hasznot is hozott a pénzintézetnek" – mondta a tanúként beidézett Pásztor Csaba, aki a vizsgált időszakban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizapiaci főosztályán dolgozott.

Az MNB-től szerzett nemesfémeken kívül az öt év alatt engedélyekre hivatkozva mintegy 956 kilogramm aranyat, illetve 6459 kilogramm ezüstöt hozott be az IBB Magyarországra, főleg Olaszországból: részben apportként (fedezetként), részben passzív bérmunkában előállított áruként, vámkezeltetve. A nemesfémek forgatására elszámolt ékszerek után az IBB Kft. legalább 70 millió forint közterhet - vámkezelési díjat, áfát - nem fizetett meg.

A vádirat szerint az IBB alkalmazottai Kovács Mihály utasítására a már meglévő ezüst- és aranytömböket kiszállították az országból, majd még aznap vagy rövid időn belül visszahozták azokat anélkül, hogy ténylegesen megmunkálták volna. A behozott ékszereket pedig - a kivitelre hivatkozva – bérmunkában előállítottként vámkezeltették. Az íly módon behozott, csaknem 282 kilogramm arany és 1585 kilogramm ezüst ékszer szakértői módszerrel számított értéke legkevesebb 344 millió forint.

Sas Andor, aki az IBB Kft. szaktanácsadója volt, vallomásában úgy nyilatkozott, hogy a kft. mind a kölcsönkéréseknél, mind a bérmunkában történő feldolgozásnál ugyanúgy járt el, mint korábban azt a BÁV - Bizományi Áruház Vállalat - tette, amelynek ő is sokáig munkatársa volt.

Korábban:

(1998. december 02.)