Orbán előtt ismeretlen a Láyer-ügy

Elutasította válaszadást a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök, amikor Lamperth Mónika szocialista képviselő azt kérdezte, tud-e arról, hogy Láyer József fideszes képviselő megfenyegette a hajdúsámsoni önkormányzatot? Orbán közölte, nincs ideje minden megyei közgyűlés ügyével foglalkozni. Egy azonnali kérdésre válaszolva a miniszterelnök kijelentette, meg kell vitatni, ésszerű volt-e a magyar aranykészlet jelentős részének eladása a kilencvenes évek elején.

Napirend előtti felszólalásokkal kezdte a munkáját tegnap is az Országgyűlés. Kóródi Mária a kormány és a budapesti főpolgármester közötti feszült viszonyról beszélt. Az SZDSZ-es képviselőnő szerint indokolatlan betartások és kényszerű perek helyett békés országépítést kellene folytatnia a kormánynak. Válaszában a Pénzügyminisztérium államtitkára kijelentette: Demszky Gábor tudatosan konfrontálódik a kabinettel. Varga Mihály hozzátette: a főváros kiemelt helyzete jövőre is megmarad.
Délután az azonnali kérdések és válaszok órájának főszereplője Orbán Viktor volt. Mi az akadálya a jövő évi 11 százalékos nyugdíjemelésnek? - kérdezte Hegyi Gyula (MSZP). Orbán Viktor kifejtette: 2000-ben legalább 8 százalékkal nőnek a nyugdíjak, míg az infláció 6-7 százalékos lesz. Az időseket fokozottan érintő gyógyszer-, energia- és telefonár-emeléseket pedig kordában tartják - ígérte.

Bauer Tamás (SZDSZ) az egyharmados adócsökkentésről szóló választási ígéretet kérte számon. A miniszterelnök elmondta: a kormány eddig jelentős adóteher-, illetve járulékcsökkentést hajtott végre a gyermekes családok és a vállalkozók esetében. Céljuk, hogy 100 forintból ne 60, hanem csak 40 forint kerüljön az államkasszába. Jövőre az állami újraelosztás mértéke 38-39 százalék lesz. Tovább kell javítani az ellenőrzést, s helyre kell állítani az antiinflációs politika iránti bizalmat - szögezte le. Így 2001-ben további adócsökkentés és érezhető mértékű áfacsökkentés lehet.

Lamperth Mónika ugyancsak Orbán Viktornak szegezte a kérdést: tud-e arról, hogy Láyer József fideszes képviselő megfenyegette a hajdúsámsoni önkormányzatot? Még július 8-án megjelent a képviselő-testület ülésén, és közölte: ha nem az általa kiválasztott társaságot bízzák meg az iskolaberuházással, akkor a megyei területfejlesztési tanács, amelynek ő az elnöke, egy fillért sem ad rá. A testület másik vállalkozó mellett döntött, ezután a tanács nem ítélte meg Hajdúsámsonnak a 33 millió forintot - közölte az MSZP-s képviselő. A miniszterelnök röviden válaszolt: nem tud az esetről, nem ér rá ilyesmivel foglalkozni.

A Magyar Nemzeti Bank aranykészletének eladási körülményeiről kérdezett Lentner Csaba. A MIÉP-es képviselő elmondta: az MNB a kilencvenes évek elején nagy mennyiségű aranyat és ezüstöt adott el Kovács Mihály cégének. A politikus tudomása szerint az Agrobank elhíresült vezetőjének Surányi György, a jegybank akkori elnöke is adott el a készletből. A miniszterelnök közölte: büntető eljárás nem folyik Surányi György ellen, de az Országos Rendőr-főkapitányság tanúként meghallgatta az ügyben. A kormányfő osztotta Lentner Csaba elégedetlenségét, mert évek óta nem született ítélet egy jelentős közgazdasági hatású ügyben. Meg kell vitatni, hogy ésszerű volt-e eladni az aranykészletet, amely 65 tonnáról 8 tonnára csökkent - tette hozzá. Az MNB ugyanakkor közölte: az aranyeladások nem okoztak veszteséget, sőt több száz millió dolláros többletbevételt hoztak.

Az első interpelláció szintén Orbán Viktorhoz szólt: Mécs Imre (SZDSZ) érdeklődött a kanadai nyilatkozatról. A miniszterelnök elmondta: Magyarországra senki sem akar atomfegyvereket telepíteni.

Nagy Szilvia

(Magyar Hirlap)