Átadták a Ferdinánd hidat a fővárosban

Forgalomba helyezték a Ferdinánd hidat, bár teljes rekonstrukciója még nem fejeződött be.

Az 1940-es évek elején épült hidat 1982-ben egyszer már felújították, de teherbíró képességét nem növelték meg, ezért a főváros 1997-ben úgy döntött, hogy ismét felújítják.

A rekonstrukcióval kapcsolatban hosszú ideig nem volt egyetértés a Fővárosi Közgyűlés tagjai között. Szálka Miklós , a Fővárosi Közgyűlés Városüzemeltetési Bizottságának fideszes alelnöke júniusban azt állította, hogy pusztán a West End City beruházóinak kérésére hozták előre a munkálatokat, a főváros eredeti rekonstrukciós programjában nem szerepelt ez a feladat. A főváros szabad demokrata és szocialista képviselői azzal érveltek, hogy a híd leromlott műszaki állapota miatt elengedhetetlenné vált a felújítás. Szálka ezt nem fogadta el, véleménye szerint a hídra szánt pénzt sokkal rosszabb műszaki állapotú területekre kellett volna fordítani.

A főpolgármester, átruházott közgyűlési hatáskörében eljárva, ez év elején a vita ellenére hozzájárult a híd felújításhoz. Ugyanakkor arra kérte az épülő bevásárlóközpont beruházóit, hogy a tervezéssel együtt vállalják el a híd rekonstrukciójával járó összes feladatot is. A fővárosi közgyűlés végül szeptember 30-án döntött arról, hogy az 1,1 milliárd forintos felújítási költségből a főváros 507 millió forintot fizet utólag a beruházónak.

Korábban:

(1999. június 26.)