A kisgazdák még nem alakították ki véleményüket Atyánszki mentelmi jogának felfüggesztéséről

Az FKGP frakciója jövő keddre alakítja ki végleges álláspontját Atyánszky György kisgazda képviselő mentelmi ügyében. A kisgazda képviselő ellen az a vád, hogy a felszámolás előtt kimenekítette vagyonát a cége által üzemeltetett pékségből.

Bánk Attila frakcióvezető még nem kapta kézhez a mentelmi bizottság kedden született előterjesztését, így nem ismeri annak indoklását sem, ezért nem tud véleményt mondani az ügyben.

Dán János kisgazda képviselő - aki az előző nap Atyánszky György mentelmi jogának felfüggesztése ellen szavazott - elmondta: a frakció álláspontjának hiányában csak saját lelkiismeretére hagyatkozhatott döntésénél. Szempontjai között említette, hogy Atyánszky György ügye szerinte polgári eljárás keretei között is rendezhető, valamint hogy ezek a történések nagyban gátolják képviselőtársát munkájában.
''Magyarországon jellemző, hogy abból van ügy, amiből ügyet akarnak csinálni '' - mondta.

A mentelmi jog felfüggesztése ellen szavazó másik honatyát, a jelenleg külföldön tartózkodó MIÉP-es Fenyvessy Zoltánt nem lehet elérni, ám Győri Béla, a párt szóvivője úgy nyilatkozott, a képviselő ítéletére volt bízva, hogyan voksol e kérdésben.

Atyánszky György tavaly novemberben kérte a tulajdonában lévő és egy martfűi pékséget üzemeltető L-G&T Kft. felszámolását, miután a cég több mint 29 millió forintos tartozást halmozott fel. A pékség tavaly szeptemberben még teljes felszereléssel működött, és több gépjárműve is volt. Azonban három hónappal később, a felszámolási eljárás megkezdésekor a vagyonleltárban már csak egy számítógép és egy fax szerepelt. Így felmerült annak a gyanúja, hogy a vagyon egy részét a felszámolás megkezdése előtt kimentették a cégből.

Az Országgyűlés Mentelmi, Összeférhetetlenségi és Mandátumvizsgáló Bizottsága Atyánszky György mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a parlamentnek.

(MTI)

Ajánló:

A Népszabadság 1999.09.09-i cikke.

Korábban:

(1999.11.23.)