Ezentúl minden őt ért támadás miatt bírósághoz fordul Helmeczy László

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Közgyűlés elnöke Helmeczy László szerdán bizonyítékokkal és dokumentumokkal felszerelkezve tartott sajtótájékoztatót. Ezen bemutatta azt a hangszalagot, melyen arról értesítik, hogy nem kell részt vennie a Magyar Televízió Aktuális című műsorában. Emellett azt is bizonyítani tudja, hogy a vádakkal ellentétben ő és családtagjai soha semmilyen visszaélést nem követtek el. Ugyanakkor kijelentette: ezentúl rögtön bírósághoz fordul, ha bizonyíték hiányában bárki bármivel megvádolja.

Helmeczy László a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Közgyűlés elnöke sajtótájékoztatót tartott, melyen meghallgattatta üzenetrögzítőjének hangszalagját az újságírókkal. A lejátszott szalagon jól hallható volt, amint a televízió egyik munkatársa meghívja a Szabadság tér című műsorba, majd később lemondja a meghívást azzal: "A jóslata részint bejött, azt mondták nekem, nem kellene bejönnie".

"Igenis kitiltottak a Magyar Televízió Aktuális, illetve Szabadság tér című műsorából; visszautasítom a MTV hírigazgatójának azt az egyik napilapban megjelent nyilatkozatát, hogy állításom megalapozatlan "- jelentette ki Helmeczy László.

Helmeczy László kifejezetten kérte a sajtótájékoztató résztvevőitől, hogy az őt meghívó érintett nevét ne hozzák nyilvánosságra.

Helmeczy László az említett "jóslat" magyarázataként hozzáfűzte: meghíváskor ő felhívta a telefonáló figyelmét arra, hogy jól gondolja meg, mert az Aktuális műsorban szereplésről is letiltották korábban őt.

A továbbiakban a politikus különböző bírósági és minisztériumi dokumentumokat bemutatva cáfolta azokat a sajtóállításokat, miszerint ő, vagy családtagjai, cégérdekeltségei szabálytalanságokat követtek volna el.

Elmondta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye főügyésze is több nyilatkozatában közölte, hogy gyanúsítottként sem őt, sem egyetlen családtagját sem hallgatták ki soha. Ismét kijelentette : az állítókkal szemben bűntető- és személyiségi jogi pereket kezdeményezett.

Fontosnak tartotta kijelenteni: a jövőben nem kíván az esetleg újra és újra jelentkező vádaskodásokra a sajtóban válaszolni, minden esetben bírósághoz fordul, amely nyilván majd ítéletében tisztázza van-e alapja az ellene szóló állításoknak.

Mint ismeretes, a kormányzópárt egy nyírségi csoportja azért kezdeményezte Helmeczy László országgyűlési képviselő kizárását, mert szerintük megsértette a párt jó hírnevét akkor, amikor a Fidesz hivatalos jelöltjével szemben indult a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Közgyűlés elnöki posztjáért kiírt választáson. A választást végül 32:8 szavazataránnyal meg is nyerte, Tóth Andrással, a Fidesz országgyűlési képviselőjével szemben.

A politikus eközben feljelentette a Napi Magyarország újságíróit, mivel szerinte valótlan állítások jelentek meg róla az újság hasábjain.

(MTI)

Korábban:

(1999.11.22.)