Felfüggesztették a tárgyalást a kereskedelmi televíziók ügyében

A Legfelsőbb Bíróság felfüggesztette a tárgyalást a kereskedelmi televíziók pályáztatásának ügyében. A bíró arra hivatkozott, hogy hasonló pályáztatási témában már folyamatban van egy polgári peres eljárás. Amíg abban az ügyben nincs döntés, nem folytatják ezt a pert. Így továbbra is megválaszolatlan maradt, hogy jogszerűen kapott-e frekvenciát az RTL Klub.

Több mint két év után sem került pont az Írisz TV által indított perre. A frekvenciapályázat során vesztes Írisz TV (a felperes) beperelte az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT) mint elsőrendű alperest, a TV2-t mint másodrendű alperest és az RTL Klubot harmadrendű alperesként. Azt állítják, hogy az ORTT megszegte a versenytörvényben foglaltakat, amikor nem zárta ki az RTL Klubot. Az RTL Klub ugyanis hiányosan adta be pályázatát, de az ORTT lehetőséget adott a hiánypótlásra, ami meg is történt.

Az elsőfokú bírói ítélet elutasította az Írisz TV kérelmét, mert nem talált bizonyítékot a versenytörvény megszegésére. A másodfokú bírói ítélet ugyan megállapította a jogsértést, de nem kötelezte az ORTT-t az RTL Klubbal kötött szerződés felmondására és új pályázat kiírására.

Az ORTT szerint az Írisz TV pályázatát is ki lehetett volna zárni a versenyből, ennek ellenére nem tették meg. Az ügyvédjük szerint nem szegték meg a versenytörvényt.
A TV2 ügyvédje továbbra is értetlenségét fejezte ki, mivel szerinte nekik semmi közük az ügyhöz. Az Írisz TV szerint a TV2 pályázata sem felelt meg maradéktalanul a törvényi előírásoknak.

A Legfelsőbb Bíróság nem tudott döntést hozni a perben. A bíró felfüggesztette a tárgyalást, amíg egy folyamatban lévő, hasonló pályáztatási témájú polgári peres eljárásban nem születik ítélet.
A felek csalódottak voltak a döntés miatt, mivel mindenki ítéletre számított.

[*****]

Ajánló:

Korábban:

(1999. november 22.)