Fokozatosan javul a közlekedési helyzet

Az Útinform szerda esti jelentése szerint az országban a főutak többsége már járható, néhány helyen azonban még elakadt kamionok akadályozzák a forgalmat. A MÁV sajtóirodája is a közlekedés fokozatos rendeződéséről tudósít.

Az M1-es autópályán a Győr felé vezető oldalon megindult a közlekedés. Az ellenkező irányban az 59-es kilométernél az elakadt kamionok mentése miatt áll a forgalom. Nehezen járható a Pilisvörösvár-Pilisszentkereszt, a Biatorbágy-Etyek összekötőút, és a makádi és pusztazámori bekötőút.

Fejér megyében az 1-es főúton a 24-es kilométernél, a 7-es főúton a 64-es út csomópontjában egy elakadt kamion akadályozza a forgalmat. A 61-es úton Előszállás és Alsószentiván között baleset miatt állnak a járművek. Hóakadály miatt nincs lezárva egy főút sem a megyében.

Komárom megyében a viharos szél egyre nehezebbé teszi a közlekedést, az 1-es, a 10-es, a 11-es, a 81-es, a 111-es főút járható, a 10-es és a 13-as azonban csak nehezen. A megye alsóbbrendű útjainak 70 százaléka nem járható.

Győr-Moson-Sopron megyében a főutak járhatók, azonban 12 alsóbbrendű út járhatatlan, míg 18 nehezen járható.

Zala megyében a főutak mind a két sávban járhatók, azonban Keszthely és Zalaszentgrót térségében a mellékutakon csak nehezen lehet közlekedni.

Veszprém megyében a 8-as főút nehezen járható, Ajka és Devecser között baleset miatt áll a forgalom. A 82-es főút Zirc és a megyehatár között felszabadult. Hóátfúvás miatt le van zárva a 73-as főút. A Tapolca és Veszprém közötti összekötő utat lezárták, és a bakonyi alsóbbrendű utak sem járhatók. Bács-Kiskunban az 51-es főút Dunapataj és Kalocsa között, az 55-ös főút pedig Mélykút és Tataháza között járhatatlan. Jelenleg három település megközelíthetetlen.

Tolna megyében a 6-os főút több szakaszán, Szekszárd-Paks, és Paks-Dunaföldvár között a keresztbe fordult kamionok miatt nem lehet közlekedni. A többi főút mind a két nyomon járható. A megyében 9 településre nem lehet gépkocsival eljutni, az alsóbbrendű utak 40 százaléka nem járható.

Baranyában a Pannon Volán autóbuszjáratai ismét megindultak, a Pécs-Siklós, a Bonyhád-Komló, és a Sásd-Gödre közötti úton azonban csak lépésben lehet előbbre jutni. Nehezen járható a 6-os főút Mecseknádasdnál, a 66-oson Magyarszék és Oroszló között csak egy sávban lehet haladni, valamint hat mellékúton is nehéz a közlekedés.

Somogyban a főutak mindkét nyom járhatók. Borsodban a Hernád völgyétől nyugatra a mellékutak személygépkocsival nehezen lehet közlekedni.

Székesfehérvár-Szombathely vonalon 40, a Székesfehérvár-Tapolca vonalon 30 perces késéssel közlekednek a vonatok. Ugyancsak 30 perces késésre számíthatnak azok az utasok, akik az esti órákban a Budapest-Székesfehérvár, illetve a Budapest-Pusztaszabolcs vonalon utaznak.

A Dunántúlon másutt 5-10 percnél nagyobb késések általában nem fordulnak elő. A Duna vonalától keletre is általában 10 perc körül van a vonatok késése. Kivétel a Budapest-Kelebia vonal, ahol 40-50 perc a késedelem. A hóakadályok miatt nem járnak a kisvonatok Kecskemét és Kiskunmajsa között. A Kecskemét-Kiskőrös közötti szakaszon a késő délutáni órákban megszabadították a vágányt a hófúvástól, azóta nincs fennakadás a vonatok közlekedésében.

A budapesti pályaudvarokon nincsenek gondok a váltók átállításával, valamennyi főpályaudvar folyamatosan fogadja és indítja a vonatokat. Lezárták a közutat Pincehely és Tamási, illetve Dombóvár-Tamási-Lepsény között. Ezért a vonatpótló autóbuszok nem közlekednek ebben a térségben.

(MTI)