Túlzsúfoltak és korszerűtlenek a börtönök Magyarországon

A büntetés-végrehajtási intézetekre a túlzsúfoltság jellemző. Országos átlagban mintegy 150 százalékos a férőhelyek kihasználtsága. Ennél nagyobb zsúfoltság Európában csak Portugáliában tapasztalható.

Jelentés készült az ország 31 büntetésvégrehajtási-intézetéről (bv). Eszerint 10.024 férőhelyen összesen 15.094 személyt (14.145 férfit és 949 nőt) tartanak fogva. A jelentés a november 11-i állapotot rögzíti.

A fogva tartottak közül 3.367-en fegyház, 6.409-en börtön, 709-en fogház, 194-en fiatalkorúak börtöne és 124-en fiatalkorúak fogháza fokozatban töltik büntetésüket. A külföldi fogva tartottak száma 704 volt november közepén.

Az ország egyes területein - ahol a bűnözés magasabb, vagy az elhelyezési lehetőségek szűkebbek - az országos átlagot is meghaladja a túlzsúfoltság.

A Veszprém megyében 321, Komárom-Esztergom megyében 248, a fővárosban 236, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig 227 százalékos a bv-intézmények férőhelyeinek kihasználtsága.

A 31 intézet közül mindössze kettőben akad még hely a normák alapján: a Bács-Kiskun megyei bv-intézet telítettsége 93 százalékos, míg a fiatalkorúak bv-intézetében 87 százalékos a kihasználtság.

A bv-intézetekben összesen 4.949 zárka áll rendelkezésre, amelyek átlagos alapterülete 16,5 négyzetméter.

Az intézetek jelentős hányada a XIX. század második felében épült. Bár létrehozásuk óta sok helyen került sor építészeti, kommunális, biztonságtechnikai fejlesztésekre, az intézethálózat -
összehasonlítva például az Európai Unió, az USA, vagy Kanada börtönviszonyaival - összességében korszerűtlennek minősíthető.

A magyar helyzet mindazonáltal jobb a kelet-európai, a balkáni, vagy a dél-amerikai átlagos börtönszínvonalnál.

A jelentés szerint mindezen körülmények növelik a biztonsági kockázatot és több helyen szinte lehetetlenné teszik a bv-állomány szolgálati, illetve munkakörülményeinek javítását.

(MTI)

Ajánló:

Emberi Jogok Európai Bírósága, ENSZ emberi jogok bizottságai, állampolgári jogok országgyűlési biztosai