Újabb szekta után nyomoznak Japánban

A japán rendőrség szerdán több akciót hajtott végre, a Rajfu Szupeszu szekta után kutatva. A szervezet azzal vált híressé, hogy két tagjának szállodaszobájában egy mumifikált holttestre bukkantak.

A nyomozást a japán rendőrök november 12-én indították be, miután egy holttestet leltek a tokiói-naritai repülőtér közelében fekvő egyik szállodában. A szobát, ahol a 66 éves Kobajasi Sinicsi tetemét megtalálták, a szekta két híve bérelte akkor már négy hónapja.
Az áldozat fia, Kobajasi Kendzsi, a szekta 31 éves tanítványa rögvest azt állította, hogy apja - kinézete ellenére - még élt, amikor megtalálták, és a boncolás okozta halálát.

A rendőrök átkutattak több tokiói ingatlant, egy nagojai vendéglőt és egy oarai szállodát. A szekta guruja, Takahasi Kodzsi ugyanis jelenleg a szigetország keleti részén lévő Oaraiban lakik.

A rendőrök kilenc gyerekre leltek két átkutatott tokiói központban. A biztonság kedvéért magukkal vitték a gyerekeket, mert azok nem jártak rendesen iskolába.

A rendőrség keveset tud a szektáról, amely rendszeres és drága önmegismerési szemináriumokat rendez.

Az elmúlt hónapokban a japán hatóságok figyelmét teljesen az Aum Sinrikjo kötötte le, amelyet a tokiói metróban 1995-ben elkövetett, 12 ember életét kioltó szarin gázos merénylettel vádolnak.

Jelenleg parlamenti vita alatt áll annak a törvénynek a tervezete, amely drákóian korlátozná a veszedelmesnek látszó szekták tevékenységét.

(MTI)

Korábban:

(1999.09.30.)