A whiskys-rabló állítja: egy magas beosztású belügyi munkatárs segített neki megszökni

Ambrus Attila egy magas beosztású, a Belügyminisztérium állományába tartozó személytől kapott a július 10-i szökését segítő információkat. A fogda épületének pontos tervrajzát is megkapta tőle. A whiskys-rabló néven ismertté vált Ambrus Attila ezt szerdán a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa előtt tett tanúvallomásában mondta el.

Ambrus Attila annak a három fogdaőrnek a tárgyalásán tett tanúvallomást, akiket az ügyészség azzal vádol, hogy fogdaőrként elősegítették a Whiskys júliusi szökését a BRFK Gyorskocsi utcai épületéből. Ambrus szerint a három vádlottnak semmi köze nem volt szökéséhez.

Ambrus, akit kommandósok kíséretében, szigorú őrizetben vezettek a bíróság elé, azt mondta: a rendelkezésére álló információk birtokában a világ legkönnyebb dolga volt "kisétálni" a Gyorskocsi utcai fogdából.
Azt mondta: egy magas beosztású, a Belügyminisztérium (BM) állományába tartozó személytől kapott a július 10-i szökését segítő információkat és a fogda épületének pontos tervrajzát.

Ambrus az ellene folyó vizsgálat visszásságait és embertelen fogvatartását nevezte meg szökése okaként - írta az MTI. Fogvatartásáról és őrzéséről azt mondta, hogy öt és fél hónapos ottléte alatt csupán egyszer motozták meg, és cellájában kések, valamint csavarhúzók segítségével elkezdte a falat bontani, de ezt abbahagyta, mert túl hosszú munka lett volna.
Szökése előre megtervezett volt, tudomása volt az őrök létszámhiányáról és az épület belső kameráinak hiányosságairól is.
A kötelet, amelyen a vizsgálati szobából lemászott az utcára, fogdájában, lepedőcsíkokból és cipőfűzőkből készítette, és a derekára csavarva vitte magával arra a sétára, amikor megszökött - mondta.

Ambrus vallomásában azt is elmondta: amikor az őrök bezárták a sétálófalak ajtaját, akkor ő letekerte magáról a kötelet, felhúzta magát az udvar falán, és a belső udvarról jutott a vizsgálati osztály épületébe - írta az MTI. Ott betört vizsgálójának szobájába, "félerővel" leemelte az ablakon lévő rácsot, majd a kezét és bokáját "megégetve" ereszkedett le a Fő utcára. Mindezt körülbelül hét perc alatt tette meg.
Hozzátette: tudta, hogy a fogda őrtornyában nincs őr, de ha lett volna, akkor is megpróbálta volna a szökést, csak más irányba.

A titokzatos belügyminisztériumi alkalmazottról szólva közölte: ismeretségük tízéves. A szóban forgó személy információkkal is segítette őt rablásainál, ezért cserébe ő a zsákmány tíz százalékát fizette ki neki minden alkalommal. Segítője - akiről részleteket nem árult el - elmondása szerint összesen körülbelül 14 millió forintot kapott az információkért - írta az MTI.
Ambrus, aki a bíróságon feltett kérdésekre készséggel válaszolt hozzátette: a szökését segítő adatokért nem fizetett.

Szökése részleteinek ismertetése után közölte: amikor már az utcán volt, a Margit híd irányába indult, és elérve a budai hídfőt, villamossal utazott át Pestre. Útközben két rendőrrel is összefutott, de gond nélkül tovább sétált.

Magyar György, a Whiskys ügyvédje az [*****]-nak azt mondta: Ambrus a szökése alatt írt naplójában is említést tesz arról a BM-es személyről, akinek a segítségével meg tudott szökni. Nevet a tárgyaláson nem említett. Magyar azt nem tudja, hogy pontosan mi áll abban 30-40 oldalas naplóban, amelyet a Whiskys az egyik televízió számára készített, mivel azt a rendőrség Ambrus elfogásakor lefoglalta. Azonban mikor megkérdezte Ambrust, hogy mivel tudja bizonyítani állítását, a Whiskys a naplóját említette.

A BM sajtóosztályán Benkő István azt mondta az [*****]-nak: tudnak róla, hogy az említett mondat elhangzott, azonban még korainak tartja ezzel a kérdéssel foglalkozni. "Majd ha igaznak bizonyul ez az állítás, akkor az illetékesek megteszik a szükséges lépéseket" - mondta.

A fogdaőrök pere csütörtökön iratismertetéssel és perbeszédekkel folytatódik. A tárgyaláson várhatóan ítéletet hoz a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa.

[*****]

Ajánló:

Viszkis-ellenes oldal

Korábban:

(1999. november 28.)