Az Országgyűlés tárgyalni fogja a Szent Koronáról szóló törvényjavaslatot

Az alkotmányügyi bizottság szerdai ülésén általános vitára alkalmasnak találta a Szent Koronáról szóló törvényjavaslatot. Becslések szerint mintegy 120 millió forintba fog kerülni a Szent Korona áthelyezése a múzeumból az Országházba.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága szerdai ülésén általános vitára alkalmasnak találta a Szent István-i államalapítás emlékének megörökítéséről és a Szent Koronáról szóló törvényjavaslatot.

A szocialista és SZDSZ-es honatyák támogatják, hogy az államalapítás 1000. évfordulóját hatpárti konszenzussal elfogadandó emléktörvénnyel köszöntse az ország. Nem értenek egyet viszont azzal, hogy ugyanez a törvény rendelkezzen a Szent Korona elhelyezéséről, illetve őrzéséről.

Pálffy Ilona, az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára azt mondta, hogy a Szent Korona és a koronázási jelvények az állam tulajdonaként a kincstári vagyon részét képezik. A vagyonkezelő korábban a nemzeti múzeum volt, ám a kincstári vagyoni iroda már felbontotta ezt a szerződést, és az Országgyűlés hivatalával kötött újat. Közölte, hogy az ereklyéket fizikailag a Köztársasági Őrezred őrizte eddig, és ez így lesz a jövőben is. "A becslések szerint mintegy 120 millió forintba kerül a Szent Korona áthelyezése a múzeumból az Országházba" - tette hozzá. Szerinte nem áll fenn az a veszély, hogy kevesebben tekinthetik majd meg a Szent Koronát, a jogart, az országalmát és a kardot az Országházban, mint a múzeumban.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(1999. október 7.)