Másfél milliárd a tét a Herzog-gyűjteményért indított perben

A bíró közel másfél milliárd forintban állapította meg a pertárgy értékét a Herzog-gyűjtemény ügyében. A pert indító Martha Nierenberg 10 festményt követel vissza a magyar államtól. Nierenberg annak a Herzog Móricnak az unokája, akinek mintegy 2500 darabos műgyűjteménye volt Magyarországon. A szerdán kezdődött tárgyalást a bíró elnapolta.

A szerdai, első tárgyaláson a felperes és az alperesek - az elsőrendű alperes Szépművészeti Múzeum, a másodrendű alperes Magyar Nemzeti Galéria és a harmadrendű alperes magyar államot képviselő Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának ügyvédje - ismertették álláspontjukat.

A Szépművészeti Múzeum hat, a Nemzeti Galéria négy vitatott képet őriz. A felperes keresetében az első- és másodrendű alperest a képek kiadására, a harmadrendű alperes magyar államot pedig ennek tűrésére kérte.

A felperes Martha Nierenberget képviselő ügyvéd 1 millió dollárnak megfelelő, 250 millió forint értékben határozta meg a pertárgy értékét, vagyis ennyi pénzt követel az államtól a műtárgyakért cserébe. Az alperesek viszont 5,1 millió dollárra becsülték a képeket, ezért azt kérték a bírótól, hogy ő határozza meg a pertárgy értékét. Ezt a bíró meg is tette: 1 milliárd 430 millió forintról határozott.

Az alperesek azt követelték, hogy a bíró kötelezze Nierenberget a perköltség biztosítására, mivel nem magyar állampolgár. Azonban az asszony jogi képviselője közölte: Nierenberg kettős - amerikai-magyar - állampolgár, amit igazolni is tud. A bíró kötelezte az ügyvédet az igazolás 15 napon belüli benyújtására, ellenkező esetben 30 millió forint perköltséget kell letétbe helyeznie a Fővárosi Bíróságon.

Az alperesek vitatták azt is, hogy Martha Nierenberg a képek kizárólagos jogosultja lehetne. Erre a felperes jogi képviselője benyújtotta a két, még élő örökös nyilatkozatát, miszerint lemondanak a képekkel kapcsolatos igényeik érvényesítésének jogáról, és azt Nierenbergre ruházzák át.

A 75 éves Martha Nierenberg annak a Herzog Móricnak az unokája, akinek mintegy 2500 darabos műgyűjteménye volt Magyarországon. A gyűjteményben volt El Greco-, Velázquez-, Van Dyck- és Courbet-festmény is. A báró 1934-ben halt meg. Végrendeletében három gyermeke között osztotta szét gyűjteményét. Az egyik örökös volt Martha Nierenberg anyja.
A teljes gyűjtemény értéke állítólag több mint 20 millió dollár.

1944-ben Adolf Eichmann náci vezér elkobozta a zsidó család vagyonát, és azt Németországba vitette. Eichmann mintegy 600 000 zsidó deportálásában vett részt.
A gyűjtemény legtöbb darabja később visszakerült Magyarországra, de mivel Martha Nierenberg édesanyja az Egyesült Államokban élt, az 1954-es műkincsvédelmi törvény értelmében a műkincsek letétként állami tulajdonba kerültek. Magyarország két legnagyobb múzeumában: a Szépművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában helyezték el őket. Néhány kép azonban Oroszországba került, és máig ott van.

Nierenberg azt állítja, hogy valamennyi kép őt illeti meg. A magyar állam azonban ezt vitatja, így az ügy már három éve húzódott, míg Nierenberg ez évben perre vitte az ügyet.

A bíró az ügyet elnapolta, a következő tárgyalás 2000. január 19-én lesz.

Kapcsándi Dóra

Korábban:

(1999. október 6.)