A bankok feltételekhez kötnék a kártyaleolvasó terminálok használatát

14 bank megállapodást kötött arról, hogy valószínűleg januártól feltételekhez kötik az új üzletekben a bankkártyás fizetést. Azokon a helyeken, ahol többször visszaélnek a kártyákkal, figyelmeztetés után elvennék a terminált, a kártyahasználat lehetőségét. Ahhoz, hogy ezt bevezethessék, a versenyhivatalnak engedélyeznie kell az új módszert.

Magyarországon csak minden nyolcadik vásárlásnál fizetnek bankkártyával. A 21 ezer elfogadóhelyen az első félévben majd 38 milliárd forintért vásároltak elektronikus fizetőeszközzel. Bár a bankkártyás fizetési rendszer még gyerekcipőben jár, mégis sok a visszaélés. 14 kártyakibocsátó bank új megállapodása szerint a problémás elfogadóhelyekről ezentúl akár végleg be is vonhatnák a kártyaleolvasó terminált. A bankok ezentúl a gép telepítését is feltételekhez kötnék. A legvalószínűbb, hogy az új üzletekbe csak néhány hónap elteltével telepítenének leolvasót, de az is elképzelhető, hogy tízmillió forintos nagyságrendű letéti díjjal lehetne bekapcsolódni a hálózatba.

Varga István a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi főcsoportvezetője támogatja a megállapodást, hiszen szerinte az egy dinamikusan fejlődő piacot tesz biztonságosabbá. A külföldiek által gyakran látogatott boltban kötelező a leolvasó. Sok kereskedő azonban azért nem telepít leolvasót, mert a bankok vásárlásonként átlagosan 2-3 százalék kezelési költséget vonnak le.

(RTL KLUB)