Horribilis árak az ingatlanpiacon

Kaotikus állapotok vannak az ingatlanpiacon a szakemberek szerint, naponta átlagosan ötezer forinttal megy fel a lakások ára Magyarországon. A legmagasabb négyzetméter ár 550 ezer, a legalacsonyabb 40 ezer forint. Keleten olcsóbb, nyugaton drágább a lakás, a legdrágább Budapesten.

Magyarországon legjobban a budai kerületekben növekedtek a lakásárak, aki l évvel ezelőtt itt vásárolt, majdnem dupla annyiért el tudja most adni. A fővárosban ma már a panellakások többsége is négyzetméterenként 100 ezer forintot ér. Budapesten a legkaotikusabb a lakáspiac, külön csoportok arra szakosodtak, hogy a meghirdetett lakásokra már hajnalban lecsapnak, majd licit útján extra haszonnal értékesítik. Több ingatlanközvetítő iroda vezetője úgy látja: bérből és fizetésből élőknek szinte reménytelen lakáshoz jutni.

Vidéken is ugrásszerűen megnőttek az árak, leginkább a dunántúli városokban. Győrben például annyi a panellakások ára, mint Budapesten, azaz négyzetméterenként 100 ezer forint. Ugyanakkor Miskolcon már 35 ezer forintos árat is ki lehet alkudni. Szakértők szerint a frekventált helyen lévő lakások ára itt is sokat emelkedett.

Szakértők azt állítják: Magyarországon ma naponta minden ingatlan ára átlagosan 5 ezer forinttal emelkedik. Becslések szerint ez a tendencia még jó néhány évig folytatódik.

(RTL KLUB)