Kiapadt a kormány üdülési kerete

Kevésnek bizonyult az a 734 millió forint az idén, amelyet az állam szánt nyugdíjasok, diákok és gyerekek üdültetésére. A keretösszeg még év vége előtt kifogyott, ezért az államilag támogatott üdülési csekkek forgalmazását szünetelteti a Nemzeti Üdülési Szolgálat.

Az év végi ünnepek előtt elfogyott az a 734 millió forintos keret, amelyet az idei állami költségvetésből szánt a kormány szociális célú üdültetésekre. A pénzzel a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány gazdálkodott, az inaktív rétegeknek juttatva azt - üdülési csekk formájában - a Nemzeti Üdülési Szolgálat közreműködésével.

A keretösszeg kimerülése miatt, januárig nem forgalmaz államilag támogatott üdülési csekket a üdülési szolgálat. Nyirádi Ágnes, a cég ügyvezetője a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy a diákok, nyugdíjasok, gyesen lévők üdülésére szánt összeg hét hónapra volt elég. Azonban az elmúlt évekhez hasonlóan idén is várható volt a forráshiány, hiszen hét éve nemigen változott a támogatás összkerete. Ez leginkább a nyugdíjasokat érinti, mert ők általában nem főidényben járnak üdülni. Így a most kezdődő téli szezont sokan nem tudják majd kihasználni. Hasonló helyzetbe kerültek azok is, akik decemberben akartak üdülési csekket vásárolni, a még idei erdei iskolai táboroztatásokhoz.

Az üdülési alapítvány a költségvetésből kapott összegből, illetve saját bevételeiből gazdálkodik, azonban az idén nem jutottak olyan plusz bevételhez, amellyel ki lehetett volna egészíteni a támogatást - említette Major Mária, a Szociális és Családügyi Minisztérium főosztályvezetője. Tudatta: az idén nagyobb érdeklődés volt az üdülési csekk iránt, mint tavaly.

Információnk szerint a következő évben még nehezebb helyzetbe kerülhet az alapítvány.

Az üdülési csekkek kibocsátható értékhatárát csökkentették, pedig ez a béren kívüli juttatási forma egyre kedveltebb a cégek körében. Az Országgyűlés az adótörvények keretében elfogadta, hogy jövőre a cégek, intézmények 10 ezer helyett 20 ezer forint értékű csekket juttathassanak adómentesen bármely magyar állampolgárnak. Ugyanakkor a PM támogatja azt a módosító indítványt, amely a költségvetési törvényben 2,5 milliárd forintról 1,5 milliárdra kívánja csökkenteni a kibocsátható csekkek összértékét.

November közepéig a csekkek forgalma meghaladta a kétmilliárd forintot, vagyis a forgalom az első tíz hónap alatt 40 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A cégek másfélszer annyi üdülési csekket vásároltak, mint tavaly, míg a nyugdíjasok, a diákok és más inaktív rétegek 30 százalékkal több támogatást igényeltek és használtak fel.

Bodnár Kriszta

(Magyar Hirlap)