A vasutas-szakszervezetek a sztrájkot fontolgatják

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöksége az országos választmány csütörtöki ülésén fogja javasolni, hogy december 20-ára bocsásson ki sztrájkfelhívást. A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) sztrájkbizottságot alakított hétfőn. A Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) választmánya szintén csütörtökön dönt a sztrájkról.

A VDSZSZ elnöksége szerint elfogadhatatlan, hogy a minden vasutas által joggal várt 1,5 százalékos teljesítményjutalmat a MÁV nem akarja kifizetni, és a valós okot nem tárja fel. A VDSZSZ közleménye szerint a MÁV Rt. menedzsmentje semmit nem tesz meg annak érdekében, hogy a társaság gazdálkodását úgy alakítsa át, hogy az alkalmassá váljék a szakszervezeti tagság által megfogalmazott bérkövetelések kifizetésére. A VDSZSZ országos választmánya csütörtökön dönt arról, hogy az elnökség javaslatának megfelelően december 20.-i kezdettel meghirdeti-e az általános sztrájkot.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) nem fogadja el a munkáltató béremelési javaslatát. Visszautasítja a szociális és jóléti költség csökkentését, az ezer kilométernyi mellékvonal felszámolását. A MÁV Rt. vezetése egy hónapja nem változtatott korábbi bérajánlatán, ezt a szakszervezet méltánytalannak tartja. Az ügyvivő bizottság azt javasolja a december 9-i küldöttgyűlésnek, hogy amennyiben a MÁV Rt. nem módosít javaslatán, kezdje meg a felkészülést a munkabeszüntetés megszervezésére.

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) érdekegyeztető bizottsága is értékelte a MÁV Rt.-vel folytatott bértárgyalást, és eredménytelennek minősítette, ezért december 9-re rendkívüli választmányi ülést hív össze. A választmány jogosult dönteni minden nyomásgyakorló eszközről, köztük a munkabeszüntetésről is – mondta Márkus Imre VSZ-elnök.

(MTI)

Korábban:

(1999. december 2.)