Helybenhagyta Bikov kiadatását a Fővárosi Bíróság

A Fővárosi Bíróság mint másodfokú bíróság hétfőn helybenhagyta az "alumíniumbáró" ideiglenes kiadatási letartóztatását elrendelő végzést. A döntés ellen Anatolij Bikov és védője fellebbezett.

Bikov kiadatását novemberben kérték az orosz hatóságok. A másodfokú bíróság megállapította, hogy a fellebbezések nem alaposak, és a kiadatás jogszabályi feltételei fennállnak. "Pusztán az a tény, hogy Bikov kérelmet nyújtott be, azért, hogy őt menekültként vagy befogadottként elismerjék, még nem alapozza meg a kiadatás megtagadását" – mondták a Fővárosi Bíróságon. Anatolij Bikov ideiglenes kiadatási letartóztatása 2000. január 1-ig tart. Az "alumíniumbáró" ellen Magyarországon semmilyen eljárás nem indult.

Anatolij Bikov orosz állampolgárt október 29-én Interpol-körözés alapján vették őrizetbe a magyar hatóságok a röszkei határátkelőnél. Bikovot Oroszországban pénzmosással, lőfegyverrel való visszaéléssel és emberölésben való közreműködéssel gyanúsítják. Zamecsnik Péter ügyvéd – a Bikov védelmét ellátó ügyvédi csoport vezetője - elmondta, hogy november 12-én Anatolij Bikov a menekülti, illetve a befogadási státus elismeréséért kérelemmel fordult a Belügyminisztérium Menekültügyi és Migrációs Hivatalához, de a hivatal még nem döntött az "alumíniumbáró" kérelméről.

(MTI)

Korábban:

(1999. november 29.)