Rockenbauer lehet az új kultuszminiszter

Orbán Viktor kormányfő tervei szerint a parlament utolsó ülésnapján, december 21-én tennék le esküjüket a kabinet új miniszterei. Biztosnak tűnik, hogy Hámori József kultuszminiszter utóda Rockenbauer Zoltán, a miniszterelnök külpolitikai tanácsadója lesz. Chikán Attila gazdasági miniszter posztját Somody Imrének, a Pharmavit Rt. elnök-vezérigazgatóját ajánlotta fel a kormányfő. Bár Pepó Pál környezetvédelmi miniszter menesztésétől elzárkózott Torgyán József, forrásaink szerint már kiválasztották utódát: Ligetvári Ferenc környezetvédelmi szakember a jelölt.

)A kormányátalakításról van információm, a miniszterelnökkel erről is beszéltem, de rám személy szerint nem vonatkozik, és nem is tisztem erről nyilatkozni - mondta az MTI-nek Katona Kálmán közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter szombaton. A tárca vezetője szombaton repülőn Stockholmig kísérte a Helsinkibe utazó Orbán Viktort. Ezután nyilatkozott arról, megbeszélésükön nem volt napirenden, hogy ő személy szerint marad-e a helyén, s arról sem volt szó, hogy a vízügyi szakterület átkerül-e egy másik minisztériumhoz. A kormányátalakításra vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban Katona megjegyezte: még nincs döntés arról, hogy mely miniszter cseréjére kerül sor.

Stumpf István kancelláriaminiszter az MTV-nek nyilatkozva tegnap eset bejelentette: a miniszterelnök ehét közepén ismerteti döntését a kormány átalakításáról.

A kisgazda miniszterek személyét illetően a kormányban nem lesz változás az idén - közölte Torgyán József. A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a kormányátalakítással kapcsolatban a Polgáron tett látogatása alkalmával nyilatkozott szombaton. Elmondta: az FKGP a köztársasági elnök személyének jelöléséig, illetve a poszt elfogadásáig még csak nem is gondol kormányzati változtatásra. Torgyán hangsúlyozta: Pepó Pál körül mesterségesen szítottak az indulatokat. - Pepó Pált nem megmozdítani, hanem megerősíteni kell a posztján - jelentette ki a pártelnök.

Torgyán József közölte: az Orbán Viktorral korábban folytatott konzultációin a miniszterelnök soha nem vetette fel, hogy a környezetvédelmi tárca élén változtatni szeretne.

Bár Torgyán immár sokadszor védte meg Pepót a nyilvánosság előtt, kisgazda forrásaink mégis arról tájékozatták lapunkat, hogy már kiválasztották a környezetvédelmi miniszter lehetséges utódát. Úgy tudjuk, Pepó Pál helyére Torgyán József miniszter tanácsadóját, Ligetvári Ferenc környezetvédelmi szakembert tartják alkalmasnak az FKGP köreiben. Úgy tudjuk, hogy az akadémikus - aki egy éve dolgozik a földművelésügyi miniszter közvetlen környezetében - hivatalos felkérést még nem kapott a miniszteri posztra.

Információink szerint a Független Kisgazdapárt vezető testületei csupán érintőlegesen tárgyaltak a kormányátalakításról, de valószínűleg a hét elején Torgyán József vezetésével már részletes megbeszélést tart az FKGP elnöksége.

A Népszavát kormányzati forrásokból úgy tájékoztatták: tényként kezelhető, hogy Hámori József kultuszminiszter utóda Rockenbauer Zoltán államtitkár, Orbán Viktor miniszterelnök külpolitikai tanácsadója lesz. A kormányátalakításban még érintett gazdasági tárca jelenlegi vezetőjének, Chikán Attilának a helyére pedig Somody Imrét, a Pharmavit Részvénytársaság elnök-vezérigazgatóját kívánják megnyerni. Úgy tudjuk, hogy Somodyt már hetekkel ezelőtt megkeresték, de az üzletember még nem válaszolt a felkérésre. Chikán Attila nem kívánt válaszolni a távozását firtató kérdésekre.

Úgy tudjuk, hogy Orbán Viktor kormányfő tervei szerint a parlament utolsó ülésnapján, várhatóan december 21-én tennék le esküjüket a kabinet új miniszterei. Ugyan Torgyán József csak a köztársasági elnök személyének jelöléséig, illetve a poszt elfogadásáig még csak nem is gondol kormányzati változtatásra, a miniszterelnök helyesebbnek tartaná, ha a kormányátalakítást egy időben, egyszerre hajtanák végre. Orbán Viktor és Torgyán József valószínűleg erről is tárgyal majd a holnapi kormányülés előtt.

(Népszava)

Ajánló: