Matolcsy György életrajza

Matolcsy György 1955. július 18-án született Budapesten. A budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem ipari karán szerzett diplomát 1977-ben.

Először az Ipargazdasági és Iparszervezési Intézetben helyezkedett el, majd 1978-ban a Pénzügyminisztériumba került. 1985-től a Pénzügykutató Intézetben a tulajdonreform lehetőségeit vizsgálta. Egy évvel később, az intézet felszámolását követően a Pénzügykutató Rt.-ben dolgozott kutatóként és tanácsadóként, és a nagy visszhangot keltett Fordulat és Reform című tanulmány egyik szerzője volt.

1989 végén a Magyar Demokrata Fórum elnökének felkérésére Matolcsy György bekapcsolódott egy későbbi kormányprogram kidolgozásába. 1990 májusában Antall József miniszterelnök személyes gazdasági tanácsadójává nevezte ki, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, egyben a Gazdaságpolitikai Titkárság vezetője és a Gazdasági Kabinet titkára lett. 1990 decemberében államtitkári tisztségéről lemondott. Rövid ideig a Privatizációs Kutatóintézet ügyvezető igazgatója volt.
1991 októberétől három éven át a magyar kormány képviselője a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsában. 1995 óta a Privatizációs Kutatóintézet, majd az ebből alakult Növekedéskutató Intézet igazgatója.

A Fidesz gazdasági szakértőjeként 1998-ban ő készítette a párt gazdasági programját. 1998 végétől Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági tanácsadó testületének tagja.

(MTI)

Ajánló: