A rendőrség vádemelést javasol a szombathelyi polgármester ellen

A szombathelyi polgármester ügyében folytatott eljárás lezárása után vádemelési javaslatot küld a veszprémi rendőrkapitányság a Veszprém Városi Ügyészségnek. Szabó Gábor ellen a vád közokirat-hamisítás.

Szabó Gábor, Szombathely polgármestere ellen névtelen feljelentés alapján indított vizsgálatot a rendőrség ez év augusztusában. A feljelentő azzal gyanúsította az önkormányzati vezetőt, hogy doktori címének megszerzéséhez hamis nyelvvizsga-bizonyítványt használt fel. A polgármestert politikai ellenfelei az utóbbi hónapokban többször felszólították arra, hogy mutassa be bizonyítványát, és vessen véget a város számára is kínossá vált ügynek, de ő elzárkózott a nyilvánosságtól. A polgármester korábban kijelentette, hogy nem követett el közokirat-hamisítást, és a rendőrségi vizsgálat lezárásáig nem hajlandó nyilatkozni az ügyről.

Szabó Gábor azt állította, hogy nyelvvizsga-bizonyítványa egy költözködés során elveszett. Eddig hivatalosan senki nem adott választ arra, hogy fellelhető-e valahol az említett okmány hiteles másolata.

Az ügy nyomozását a Szombathelyi Városi Rendőrkapitányság elfogultság miatt átadta az Országos Rendőr-főkapitányságnak, amely a Veszprémi Városi Rendőrkapitányságot jelölte ki a vizsgálat lefolytatására.

(MTI)

Ajánló:

A Népszabadság összeállítása